23 tecken på att du egentligen är introvert

mars 15, 2016 , In: Personlighetstyper
11
23 tecken på att du egentligen är introvert

Känner du dig annorlunda ibland? Har du ingen lust att hänga med dina kompisar lika ofta som de vill?

Då är det här inlägget till för dig.

Men det är även till för dig som har en son som sitter inne vid datorn hela dagarna istället för att vara hos kompisarna eller du som har en bästa vän som aldrig svarar i telefonen i perioder. Kanske har du ett syskon som inte verkar ha några kompisar och du oroar dig för om hen är utanför? Är din pappa en man med få ord och du undrar varför han aldrig verkar göra någon ansträngning för att faktiskt lära känna dig? Då bör du fortsätta läsa.

Det finns en stor chans att dessa personer inte alls är utanför, mår dåligt eller hatar dig – utan att de har en annan personlighetstyp. En personlighetstyp som heter introversion och som har hamnat lite i skymundan i dagens samhälle.

Vad betyder det att vara introvert?

Många människor är idag omedvetna om sin introversion, eftersom de föreställer sig introverta som blyga personer som inte gillar att umgås. Men så är inte alls fallet, blyghet har ingenting med introversion att göra.

1

Många introverta människor kan vara förklädda som extroverta, jag är introvert men levde mina första 20 år som extrovert och undrade vad som var fel på mig. Att vara introvert handlar alltså inte om att vara utanför och blyg, att vara nördig eller tråkig.

Det finns många skådespelare och föreläsare som är introverta men som vi skulle tro var extrovert – eftersom vi har fel bild av introverta. Den kanske mest extroverta kändisen kan vara Lady Gaga och hennes köttklänning – inte sant? Även hon råkar vara introvert. Så introversion handlar inte om det du tror, kanske är du introvert? 

2

Vet du inte om du är introvert eller extrovert? Läs: 10 skillnader mellan extroverta och introverta människor

23 tecken på att du egentligen är introvert

Så vad innebär det egentligen att vara introvert? Jag har samlat några av de mest talande punkterna för introverta, se om de stämmer in på dig eller kanske någon du känner.

1. Du svarar inte i telefonen

23 tecken på att du egentligen är introvert

Medan extrovertas naturliga fiende är en tom kalender, så är introvertas en telefon som ringer.

5

Du svarar kanske inte ens när bästa vännen ringer, men du ringer gärna upp senare när du är mentalt förberedd och har samlat energi till samtalet.

 ”To me, a ringing phone is like having somebody jump out of a closet and go ‘BOO! I do like having a long, nice phone call with a friend — as long as it’s not jumping out of the sky at me.”

2. Nätverkande är ett fenomen som känns falskt för dig

Med nätverka menar jag: småprat som har som syfte att hjälpa din karriär på ett eller annat sätt. Detta kan för dig som introvert kännas otroligt falskt och ytligt eftersom du behöver autenticitet i dina konversationer.

3. Du ser till att alltid undvika shower som kan involvera att publiken ska delta

Seriöst, finns det något mer skrämmande?

4. Du kan känna dig ensam i folksamlingar

23 tecken på att du egentligen är introvert

Har du någon gång känt dig ensam eller utanför när du varit i mitten av en social händelse eller gruppaktivitet, även med människor som du känner? Det kan tyda på att du är introvert.

5. Kallprat är otroligt obekvämt

Det handlar inte om att introverta har svårt med att prata, inte heller att de inte vågar prata eller är osociala. Anledningen till att vi undviker småprat är att vi inte har något som helst behov av det. Vi hoppar gärna över den biten och går direkt till det djupare samtalet om ämnen vi gillar. Vi finner alltså kallprat som onödigt och kanske även lite ytligt, det känns bara fel och fejkat.

En extrovert person kan ha svårt att förstå detta, eftersom extroverta personer får energi av andra människor och att småprata med dem. De kan inte förstå hur vi kan se det som någonting onödigt. Men vi som introverta blir snarare dränerad på energi när vi deltar i kallprat så för oss finns det tyvärr inte mycket att hämta och därför undviker vi det gärna.

6. Du följer med på fester – men inte för att träffa folk

Du kan gå ut och ha kul precis som extroverta, men ditt mål är inte att knyta nya kontakter och få nya vänskaper. Du kan träffa någon som du råkar klicka med och det vore väl kanon, men det är inte syftet med att gå ut. Du går ut för att hänga med dem du redan känner och är bekväm med.

7. Du blir lättad när dina planer för kvällen ställs in

Mer tid för mig själv, mina böcker och internet. Yey!

skillnaden mellan introverta och extroverta

8. Att hålla en föreläsning för 500 personer känns inte alls lika jobbigt som själva minglet med samma 500 personer

Att vi introverta skulle gilla att stå på scen kanske är svårt att tro på, det passar ju inte riktigt in i bilden alla har av en introvert person. ”Ni klarar ju inte ens av att delta i klassrummet?!” – Det kan stämma, men det är inte samma sak som att hålla en föreläsning inför flera hundra. Om du verkligen inte kan förstå hur minglet med publiken kan vara jobbigare än själva framträdandet kanske du inte är introvert trots allt. 

Men hur är det ens möjligt? Att stå på scen och hålla en föreläsning låter oss att gå in i en roll och sätta på oss ett skal vilket kan göra att vi klarar av det precis lika bra, kanske bättre, än en extrovert person. Att ha en förberedd föreläsning kommer aldrig bli så obekvämt som ett mingel som man aldrig vet hur det kommer se ut. 

Det som skiljer introverta från extroverta, när det handlar om ett framträdande, är själva minglet innan och efter. En introvert avslutar gärna dagen då hen gjort sitt på scenen medan en extrovert istället är fylld av energi och vill fortsätta att prata och nätverka hela kvällen.

9. Du blir lätt distraherad

Extroverta personer bli lätt uttråkade när de känner att de inte har tillräckligt med saker att göra. Vi introverta har det motsatta problemet – vi blir distraherade och överväldigade i en miljö där mycket sker.

Man hittar ofta extroverta personer sitta på bullriga caféer för att jobba eller plugga; de behöver en del oväsen för att kunna koncentrera sig och fokusera – något som vi introverta aldrig kommer att förstå.

(Är du extrovert? Prova ladda ner en whitenoise app att lyssna på medan du försöker fokusera i en stillsam miljö.)

10. Ensamtid/egentid/slötid känns sällan improduktivt för dig

23 tecken på att du egentligen är introvert

En av de tydligaste dragen hos introverta är att de behöver tid ensamma för att ladda om batterierna, det är denna egentid som ger dem energi. En introvert person bli alltså inte uttråkad av att spendera en fredag helt själv inomhus – det kan kännas skönt och nödvändigt.

11. Du vill ofta tacka nej till fester och event

Om du ofta vill slippa följa med på fester eller andra evenemang är du troligen introvert. Som introvert får man ofta låtsas vara upptagen för att kunna få slippa undan. De extroverta vill gärna veta vad du ska göra istället och om du berättar att du bara vill vara själv så kommer de försöka hjälpa dig för du ”måste skaffa dig ett socialt liv förfan”. Det bästa du kan göra som introvert är givetvis att berätta för dina vänner att du är just introvert, risken är stor att de inte har någon aning. 

3

12. Du skriver

Introverta uttrycker sig oftast bäst i skrift. Ofta är vi som mest kreativa och skriver bäst när vi får vara helt ensamma med bara våra tankar.

Inte bara är vi bra på att uttrycka oss skriftlig, vissa tenderar också att vara ganska dåliga på att få fram sin tanke i tal. Man kan ha en hel del bra tankar och argument när man promenerar hem från bussen, men när man sen ska försöka uttrycka dessa muntligt så försvinner alla bra tankar och man börjar stamma eller mumla. Att formulera sig skriftligt är helt enkelt mycket enklare.

4

13. Du tar ytter-/fönsterplatserna på flygplan eller tåg om du får välja

23 tecken på att du egentligen är introvert

Introverta undviker gärna att vara omringad av folk och väljer därför sällan mittplatsen då de kommer ha människor på båda sidor och det är jobbigt. Ju fler människor runt oss – ju större risk för påtvingat kallprat. Dessutom blir vi väldigt distraherade av dessa personer och kan ha svårt att gå in i oss själva om det är andra människor runt oss. Finns det ett fönster att titta ut genom eller en vägg att fästa blicken på underlättar det för oss och vi kan ha en chans att bibehålla vår energi.

14. Du har ett förhållande med en extrovert

Motsatser dras till varandra sägs det, detta stämmer här. Ofta tenderar introverta att sluta upp med en extrovert person i ett förhållande. 

Kanske kan det vara så att vi introverta dras till extroverta för att få skjuts på deras ’fun bubble’. Genom att ha relationer med extroverta så behöver vi inte leta oss ut i det sociala (för det skulle vi ändå undvika) – vi får den knuffen av vår partner. På samma sätt kan vi hjälpa den extroverta att varva ner och acceptera att ta det lugnt då och då.

15. Du blir hellre expert på en sak än kan lite om mycket

Den tankebana som dominerar hos introverta personer låter oss hålla fokus och tänka under en längre tid. Detta gör att vi naturligt rör oss mot djupare studier och expertis.

16. Du har en konstant pågående monolog i huvudet

think-write-say

Extroverta tenderar att prata högt om allt de tänker, ofta säger de det innan de ens tänkt färdigt. Vi introverta fungerar tvärtemot, vi tänker massvis innan vi pratar.

Varenda sekund som vi inte har ett samtal med en annan människa, är upptagen med en uppgift eller gör någonting som tar vår uppmärksamhet – så har vi en inre monolog.

I våra tankar kan vi ibland träna på hur vi ska svara på en viss fråga, vad vi ska säga i ett telefonsamtal och ibland har vi också ett påhittat tjafs i huvudet där vi övar på våra argument (dessa tjafs sker sällan på riktigt). Andra gånger kan vi hålla en föreläsning om vårt favoritämne eller föreställa oss hur vi lär ut våra kunskaper till andra. Oavsett vad som sker där inne så är det en ständigt pågående monolog.

(jag skulle jämföra detta med när en extrovert person har varit själv under en längre tid och känner ett behov av att prata av sig. De gånger den extroverta egentligen inte behöver någon som svarar – bara någon som lyssnar så hen får pratar av sig. Vi gör samma sak fast för oss själva) 

17. Du har fått höra att du ska komma ut ur ditt skal

Ofta har introverta människor fått gå igenom en barndom där de trott att det varit något fel på dem. Vuxna människor har ofta försökt pusha dem till att ta mer plats och vara sig själva mer. De har fått höra att de måsta komma ut ur sitt sköldpaddeskal och sluta vara så blyga.

Det är inte fel på alla människor som är tysta, det kan hända att de är introverta och det är helt okej – de mår förmodligen bäst när du tror de mår som sämst.

18. Du ser detaljer som andra inte ser

Som introvert blir du lätt distraherad och dränerad på energi när för mycket saker sker runt omkring dig. Men en fördel med denna känslighet är att du har lätt att se detaljer som lätt kan gå förbi andra människor.

En studie gjord på introverta och extroverta människor har bland annat visat att introverta uppvisar ökad hjärnaktivitet när de bearbetar visuell information – jämfört med extroverta.

19. Du stänger av efter för lång tid av aktiv-tid

23 tecken på att du egentligen är introvert

Efter att ha umgåtts med människor för långe så börjar du känna dig trött och utmattad – det är förmodligen ditt sätt att bibehålla din energi för den börjar ta slut.

20. Du har färre vänner än dina extroverta vänner har

Du kanske har försökt uppehålla kontakten med många vänner samtidigt, kanske håller du på med detta just nu. Men som introvert är det inte lika lätt som det kan verka för ens extroverta vänner. Inte för att det krävs mer arbete för dig som introvert utan för att du inte har lust att lägga ner samma tid och energi som dina extroverta vänner. Därför blir ofta resultatet att du har färre vänner som du känner väldigt väldigt väl.

21. Du har länge känt att någonting är fel på dig

Varför är inte jag lika framåt som mina vänner? Hur kan mina klasskompisar tycka att det är så roligt att delta i klassrummet hela tiden? När ska jag sluta vara så tråkig och börja vilja följa med ut oftare? Varför undviker jag människor och kontakt? Vad är det för fel på mig? Är frågor som du ställt dig ett antal gånger.

Som introvert är risken tyvärr stor att du levt många år utan vetskapen om din personlighetstyp. Kanske har du förstått att du är mer åt det introverta hållet men ofta så har vi introverta levt ett liv där vi låtsats vara extroverta. I hopp om att tillslut bli det också.

Man har följt med vännerna ut fastän man helst av allt ville stanna inne. Man försöker jobba på att bli mer social och framåt – utan att göra några större framsteg. Man försöker göra precis som sina vänner och klasskompisar för att förhoppningsvis tillslut bli som dem. Men någonting är fel.

22. Oväntade besök är ett skräckscenario 

Är du introvert förstår du den här utan förklaring. Ingen kommer förbi och hälsar på utan förvarning, det borde vara självklart.  Av exakt samma anledning som att vi inte gillar när telefonen ringer. 

23. Du känner dig lättad och “hemma” när du läser dessa punkter

23 tecken på att du egentligen är introvert

Känner du igen dig och tänker “yesss det är inte bara jag!!” så är du definitivt introvert.


 

Berätta i kommentarsfältet nedan: Vilka punkter stämmer in på dig?

signature-elin-tothrive

 

 1. Svara

  Nästan alla stämmer in på mig, även om vissa är lite annorlunda men stämmer generellt (tex #11, jag vill kunna fara på event men det blir aldrig, jag inser att jag aldrig skulle orka).
  Däremot så är min man introvert också så den stämmer inte in på mig.

   • Elin
   • mars 15, 2016
   Svara

   Vad roligt att höra från en annan introvert att jag prickade rätt då. 😀
   Nej angående #14 så kan det säkert vara lika vanligt med två introverta i en relation. Jag kollade på mig själv och de introverta jag känner – att vi har nästan bara vänner och relationer till extroverta. Det är alltså ingen veteskaplig studie bakom den punkten så vem vet det kanske är tvärtom. Ha det bäst!

  • mia
  • mars 18, 2016
  Svara

  Alla punkter stämmer.
  Och jag skrek yeess på ☺

  • ems
  • mars 18, 2016
  Svara

  nr 16 säger jag bara… kan ibland börja prata högt om diskussionerna blir för intensiva o senast förra veckan så vände en kvinna på huvudet åt mitt håll ett par gånger!

  o spontanbesök. fy sjutton. skällde nästan ut morsan vid ett tillfälle då en av hennes väninnor skulle komma förbi medan hennes grabb va på handbollsträning

   • Elin
   • mars 20, 2016
   Svara

   Hahah jag förstår precis hur du menar; jag har också fått en del blickar när jag varit ute och gått :’D

 2. Pingback: Marslistan - lugnochfin

 3. Svara

  På pricken!

  • Frida
  • april 19, 2016
  Svara

  På pricken! Allt stämmer in bortsett från att min man också är introvert.
  Jag har hela mitt liv fått höra att jag är blyg. Något som jag aldrig har känt mig men har levt efter det eftersom alla runt mig sagt det åt mig, att jag tydligen är blyg… Men för några år sedan fick jag en aha-upplevelse då jag insåg att jag är introvert. Vilken lättnad det var att äntligen hitta mig själv och inse att min känsla varit rätt hela tiden. Jag är inte blyg! Även många andra bitar föll på plats när jag fick insikt om min egen personlighet 🙂

  • Fia
  • augusti 16, 2016
  Svara

  Hehe, stämmer så bra, så bra :). Det enda är väl att jag är gift med en man som är mer introvert än jag. Vi kan vara tysta i timmar sittandes i soffan tillsammans. <3

   • Elegans
   • juli 3, 2017
   Svara

   Det låter ju hur jävla soft som helst hahaha

  • Kristin
  • september 2, 2016
  Svara

  Alla stämmer på mig utom möjligtvis att hålla föredrag, men håller med om att föredraget är lättate än minglet. Men pga av mina barn svarar jag alltid på nummer jag inte känner igen ifall det skulle ha hänt något, även om jag helst skulle låta bli.

  • Anders B
  • november 30, 2016
  Svara

  Kul att läsa det här. Jag har hela livet känt mig som en jäkla tråkmåns som faktiskt inte tycker det är kul med konserter o stora fester. Har aldrig förstått mig på dom som åkt på festivaler o liknande. Har alltid haft svårt för att prata i telefon, mailar alltid hellre är ringer. Är inte speciellt förtjust i kollektivt ätande på bullriga restauranger – njuter mest när jag får sitta hemma i trädgården o njuta av mat och dryck. Min fru är verkligen tvärtom. Ibland är det jobbigt eftersom vi inte riktigt har samma nöjen. Hon älskar att ordna släktträffar o jag älskar att få lite lugn mellan arbetsveckorna. Men vi kompletterar varandra också – hon gasar på och jag bromsar.

  • L
  • november 30, 2016
  Svara

  Det mesta stämmer väldigt bra men när jag kom till punkt 16 skrattades jag högt för jag har alltid långa samtal i huvudet med någon person som om jag övar på riktiga samtal. När jag väl säger det högt så har jag tänkt det massor av gånger redan.

  • Ida
  • december 18, 2016
  Svara

  Ojoj vad jag känner igen mig. Det br ju som att någon beskrev mig. Telefonen som ringer eller oväntat besök är jättejobbigt. Jag pratar ofta högt för mig själv när jag är ensam och går igenom scenarior flera gånger innan jag säger något eller bestämmer något. Är gift med en likasinnad. Känner även igen vissa delar i ena sonen.

  • Walle Wahlgren
  • januari 5, 2017
  Svara

  Det var en jāttebra artikel. Jag behöver alltid hantera upplevelser och möten för mig själv efter att dem hänt. Behöver en otroligt lång startsträcka för att träffa folk eller ”gå ut.” Jag jobbar som trumslagare och har inga problem med at vara på scen eller i tv. Tack för att du tar kål på myten om att man skulle vara blyg som introvert.

  • Daniel
  • januari 8, 2017
  Svara

  Folk tror att jag har en mild form av Aspberger men detta stämmer in så mycket bättre.
  Allt stämmer in förutom att jag kommit till punkten att jag har inga vänner, bara bekanta, men jag mår inte dåligt av det. Problemet är hur jag får andra till att förstå (mina arbetskolleger då) att det inte ÄR synd om mig, att jag inte går hem och gråter i kudden för att jag egentligen vill ha vänner. Ska försöka få dem att läsa den här artiken så kanske det finns hopp om att de låter mig va ifred sen.
  Tack till hen som tog sig tid att skriva ner detta. Nu har jag ett vapen mot alla småpratsglada utomjordingar jag omringas av.

  • Lena
  • januari 25, 2017
  Svara

  Känner igen mig också i nästan allt!! Underbart att läsa detta och känna att jag inte är ensam. Hittills har de extroverta dikterat villkoren om vad som är normalt beteende och dömt ut oss som människor eller gett oss märkliga diagnoser. Vi har rätt att finnas vi också och vi behövs i samhället. Skönjer en framtida förändring till det bättre för oss introverta.

  • Kristofer
  • februari 1, 2017
  Svara

  Stämmer helt till 100%, inget tvivel alls! 🙂

  • Camilla C
  • februari 1, 2017
  Svara

  Det är ju jag på pricken! Förutom nr 15, jag kan lite om mycket och anses väldigt smart (vilket jag inte är, jag bara kommer ihåg saker väldigt lätt)…

  • Ulrika
  • februari 1, 2017
  Svara

  Nästan allt stämmer skrämmande väl in på mig. Telefonen är dessutom oftast på ljudlöst sp det är ingen ursäkt. Skriver i nio fall av tio hellre än att prata. Konstant inre monolog. Ensamtid är underbart bara toppat av när min sambo, som också faktiskt är introvert, är hemma. Vi är då ofta på var sin våning, ibland tjoar vi till varandra eller skickar sms (fast man är i samma hus) och ibland”hälsar vi på” hos den andre för att få en kram och sedan återgå till sitt. Skönt med någon som är likadan och som förstår. Vi säger ofta att vi är värdelösa sociala missfoster (på skämt) men brukar ändra det till att vi är världsbäst på att vara hemma och trivas där och vi tycker att det värsta som skulle kunna hända är att man inte trivs hemma….

   • Cina
   • juli 30, 2017
   Svara

   Hej. Du skriver ju om mig?. Hur är du och din mans umgänge?
   Jag får dålig självkänsla av att vi inte umgås med andra par särskilt ofta. Vi trivs bra själva med vår egen familj. Men får ändå dåliga vibbar att vi är ”konstiga”.
   Känner att jag måste acceptera hur jag är och inte bry mig om den extroverta världen.

  • Kristian
  • februari 1, 2017
  Svara

  Hej!

  Jag känner igen mig i många av punkterna. Det konstiga är att jag verkar ha två sidor som båda är ganska extrema. Den ena sidan är jag som supersocial. Jag älskar att stå i centrum, träffa nya och hitta på saker. Den andra sidan är när jag drar mig undan, hemma ensam en fredag och hoppar av alla sociala event som kommer.

  Kanske är det för att jag drar på mig en roll när jag har energin men när jag trött orkar jag inte e låtsas. Det är inget jag gör medvetet åtminstone.

  När jag säger till mina vänner att jag är introvert börjar dom alltid protestera. Enligt många är jag en av de mest sociala personer de känner, samtidigt som jag vet att jag inte orkar vara social mer än ett par timmar innan jag behöver en liten paus.

  Jag skulle utan problem kunna mingla och älska det, men bara om jag har energin för det.

  Vad tror ni? Är min extroverta sida ”fejk”? Samtliga av dessa punkter är spot-on, så jag måste rimligtvis vara introvert.

   • Jonna
   • mars 8, 2017
   Svara

   Lite samma här.
   Jag kan vara otroligt extrovert när jag är bland folk jag gillar och är bekväm med. Jag ogillar dock att vara ”mer” i centrum än någon annan. Umgås jag därför med extrovert är jag mer extrovert, medan om jag umgås med en introvert blir jag mer introvert.
   Har också länge funderat på om jag har börjat hitta mig själv och att min extroverta sida bara varit ”fake”, eller om jag just nu bara är en väldigt förvirra tonåring som är har en lite deppigare, innåt-fas just nu.
   Det är otroligt frustrerande att inte veta vem jag är, för AUTENTISK vill jag vara. Jag försöker att vara mig själv och jag har alltid trott att jag varit mig själv, men nu vet jag som sagt inte…

   • Simone
   • mars 9, 2017
   Svara

   Ja verkar va lite som dig..

   • Alji
   • mars 20, 2017
   Svara

   Låter som du är ambivert, alltså en person som är en blandning av extrovert och introvert. Det är jag, men jag är lite mer åt det extroverta hållet.

  • Peder
  • februari 10, 2017
  Svara

  Tack för bra artikel! Allt stämmer in på mig! Jag känner mig lättad! Det är inget fel på mig och jag kan stå för den jag är.

  • Benjamin Larsson
  • februari 22, 2017
  Svara

  Jag känner absolut igen mig. Några av punkterna hade jag inte reflekterat över själv, och jag tänkte ”Aha, det där stämmer ju!” när jag läste dem. Bland annat punkten om att man har en extrovert partner och extroverta vänner. Såhär i efterhand när jag tänker tillbaka på min ex-flickvän så inser jag att hon var extremt extrovert, men det var ingenting som jag tänkte på då.

  • Jonna
  • mars 8, 2017
  Svara

  Jag känner mig verkligen så förvirrad. Har alltid trott att jag varit extrovert för alla har alltid sett mig som det och jag har alltid känt mig som det, tills för några månader sedan då allt jag trodde jag visste om mig själv bara försvann och jag befinner mig just nu i en enorm identitetskris. Vad är jag?

  Jag behöver mängder av bekräftelse från mina nära och kära, annars rä jag rädd att de ogillar mig. Jag svarar alltid i telefon, men jag brukar oftast vänta en stund p.g.a att det känns stressigt. Den enda jag pratar med är min pojkvän och jag ringer nästan ALLTID. Trots att jag ber honom ringa oftare händer det att jag ibland väntar lite för länge med att svara… Jag hatar att behöva delta i saker, som t.ex publika shower då jag inte är mentalt förberedd. Jag är osäker och gillar inte att utsätta mig för saker som jag inte känner till. ”Har svårt att bjuda på mig själv”, som vissa säger. Jag har svårt för spontanitet också utan gillar när saker är som det brukar vara, är planerat och organiserar.Jag har därför svårt för stora eller hastiga förändringar. Jag tycker inte att kallprat är särskilt intressant, men jag kan kallprata för att vara trevlig. Alla blir väl trötta av att umgås med människor för länge? Jag ogillar stora fester, och blir otroligt trött och obekväm med folk jag inte känner. Är jag däremot med folk jag verkligen känner bra så kan jag bli mycket pigg och exalterad, även med okända. Så länge jag har mina vänner som en trygghet så kan jag vara utåt, men utan dem så står jag gärna i ett hörn. Har alltid önskat att jag tyckte det var kul att festa, vilket jag tyvärr inte tycker. Alkohol gör mig dessutom såååå trött. Jag ogillar ljudet, massan och att inte kunna prata. För prata, gillar jag. Speciellt långa djupa samtal om intressanta ämnen,, både med vänner och okända. Jag försöker alltid att vara mig själv, speciellt om det är människor som jag kommer att träffa dagligen. På en fest händer det väl att jag går in i en roll bara för att. Jag älskar att ligga hemma i min säng och inte göra någonting, men jag får ofta dåligt samvete över det och känner mig tråkig och osocial. Alla andra tycker ju att det är kul, så varför inte jag liksom? Jag tror att jag uttrycker mig bra i tal, men skrift har alltid varit min favorit. Jag pratar däremot gärna direkt ur tankarna förutom när det kommer till allvarligare ämnen som t.ex en tråkig nyhet, ett tal eller så. Jag blir lätt distraherad, t.o.m när det gäller grejer jag VILL göra. Fast det är klart jag blir uttråkad också. Finns ofta saker jag vill göra men som jag inte är sugen på just då. Jag är inte särskilt äventyrlig av mig, rätt feg men också lat. Är inte särskilt kreativ heller. Jag gillar dock att skriva, städa och pyssla/slå in presenter, men kreativ blir jag BARA på sen kväll/natten av någon anledning. Hade varit otroligt kul att vara riktigt bra på något, eftersom att jag känner mig medelmåttig på allt annat. Fast samtidigt hade det varit coolt att vara allmänbildad också. Jag MÅSTE prata av mig, är livrädd för att gå ensam i mina egna tankar, känns som jag blir galen om jag inte får dela med mig. Jag älskar att diskutera med folk, både att prata och lyssna. Jag vet inte riktigt angående detaljer. Det flesta saker jag tänker på är saker som min introverta pojkvän och introverta vänner inte heller tänker på. Så det kan vara jag son bara inbillar mig, övertänker eller så. Oväntade besök och överraskningar i allmänhet (förutom paket) gillar jag inte. TÄNK om jag har tänkt lägga mig i min säng när jag kommer hem men så frågar min introverta vän (som ALDRIG frågar mig om jag vill hänga) om jag vill hänga. Jag MÅSTE ju ta chansen men det är jobbigt att ändra planer… Jag har färre vänner än en extrovert, men jag har i princip förra vänner än en introvert också. Är otroligt kräsen och värderar mina vänskaper som ”djupa” och ”ytliga”. De ”ytliga” kan vara sköna och viktiga, men har jag som sagt inte det ”djupa” så är det meningslöst.

  Vad är jag? 🙁

   • Alji
   • mars 20, 2017
   Svara

   Du kan väl vara ambivert helt enkelt. Då är man en blandning av extrovert och introvert. Det är jag. Jag är verkligen både och, även om jag är mer extrovert.

  • Tove
  • mars 8, 2017
  Svara

  Allt stämmer in på mig! Men de jobbiga är att folk som inte är inoverta inte fatta när man kan få panik på sånna saker. Som tex oväntat besök och folk som inte fatta att det är dags att gå hem!!!! Kryper i hela kroppen av irritation!!!

  • gudrun loftbring
  • mars 9, 2017
  Svara

  så gott som alla .inte nr 15. vill gärna vara expert men är en som kan ganska mycket om väldigt mycket men inte expert

  • melinda fokt
  • mars 11, 2017
  Svara

  Jag blev så lättad av att läsa detta! Tänk att jag har hunnit bli 58 år utan att veta vem jag egentligen är! Alltid trott att det är något fel på mig!! Allt stämmer precis förutom kanske nr.15 då jag är ingen expert på något specifik utan kan lite om allting 🙂

  • Linn
  • mars 14, 2017
  Svara

  Älskar denna listan och ALLT stämmer.
  Det har tagit mig 27år att erkänna mig själv som introvert. Jag är 28år. Alltid varit i förnekelse och försökt umgås med andra som en extrovert. Men har äntligen insett att jag faktiskt inte vill och älskar min tid själv. Så skönt att komma till insikten och bara vara sig själv ❤️

  • Monica
  • mars 14, 2017
  Svara

  Jag har startat en FB grupp för oss introverta
  Introverta i Sverige heter den..välkomna

   • Per
   • april 3, 2017
   Svara

   Hej. Jag hittar den inte.

  • Per
  • april 3, 2017
  Svara

  Känns så skönt att plötsligt förstå hur det ligger till. Riktigt härligt. ?

  • Jessica
  • april 10, 2017
  Svara

  En härlig aha-upplevelse vid 46 års ålder! Tänker aldrig mer låtsas att jag är nåt jag inte är, inte ens för mig själv! Har så många gånger blivit stressad och mått dåligt över att jag inte vill umgås, det måste vara nåt fel på mig har jag tänkt. Nu vet jag äntligen vem jag är och om nån undrar nåt så läs ovanstående punkter! Tack!

  • Carin
  • maj 6, 2017
  Svara

  Punkt 1, 7, 13, 16 & 22… klockrena 🙂 Nu visste jag redan att jag är introvert men alltid kul att läsa nya saker i ämnet.
  Jag kan även rekommendera Linus Jonkman Introvert Den tysta revolutionen, höll på att garva ihjäl mig när jag läste den. Den borde även extroverta läsa så de förstår hur vi är funtade.

  /C.

  • Inte i dina känslor. Finns som pocket. HSP är mycket forskat om i USA.helen
  • juni 1, 2017
  Svara

  Jag tror att detta är en beskrivning av HSP begåvning. Highly sensitive person. Finns många bra böcker att läsa till exempel drunkna Inte i dina känslor. Finns som pocket. HSP är mycket forskat om i USA.

  • Tapani
  • juni 6, 2017
  Svara

  Introvert helt klart. Som introvert har jag analyserat känslor och tankar varje påstående lett till och i min inte monolog har jag nu efter 4-5 genomläsningar kommit fram till, att i ett påstående är jag extrovert, i fem är jag till 70-80 % introvert och 20-30 % extrovert, och i 17 påståenden är jag totalt introvert. Eftersom jag varit med i snart 80 år kan jag se att jag blivit mer introvert med stigande ålder.

  • Anna
  • juni 8, 2017
  Svara

  Alla punkter stämmer in på mig. Jag kallade mig introvert tills jag var närmare 25, då jag insåg att det är social fobi jag har. Jag tycker att stämpla sig själv som introvert är att acceptera att dessa ”symptom” är en del av ens personlighet och att man inte behöver/det inte går att göra nånting åt dem. Jag insåg att jag ljög för mig själv när jag blev lättad av att mina planer ställdes in, jag tackade nej till festen osv…. egentligen vill jag ju kunna gå på alla de där festerna och ha roligt, ha stora kompisgäng, kunna svara i telefon och allt det där. Och när jag började läsa om social fobi insåg jag måste sluta analysera saker så mycket och börja tänka på ett annat sätt. Men det krävs mycket jobb. Så jag rekommenderar alla som kanske har en önskan om ett enklare liv att börja läsa om social fobi, istället för att bara acceptera att de är ”introverta”. Det behöver ju inte stämma för alla, men det är kanske värt att fundera på….

  • Hedvig
  • augusti 9, 2017
  Svara

  I princip allt stämmer in på mig. Jag har vetat ganska länge jag är en introvert, och känner alltid en nervositet i sociala situationer med många personer. I min umgänges krets är vi ett ”squad” som känt varandra sedan barndomen. Nästan alla där är extroverter och lite av partyprissar. Jag skulle nog säga att vi är kanske 2 av ca 7 stycken som är introverta, där jag är den mest negativt inställda på att umgås. Min föredetta bästa vän (som jag fortfarande är vän med men vi har glidit ifrån varandra) hade en fest där hon bjöd mig, och min första respons var att ljuga och skriva att jag var upptagen den kvällen.Vilket jag gjorde. Sen såklart kände jag mig utanför och ensam när jag såg mina andra vänner gå på festen. Jag blir ganska lätt avundsjuk, (vilket är en egenskap jag hatar) när mina vänner umgås utan mig. Även fast jag hade en anledning att inte kunna träffa dem. Jag har dock aldrig visat denna sida utav mig för någon annan, utan håller det alltid för mig själv. Jag är även ett ensambarn, och bor en liten bit utanför mina vänner. Tror att detta har påverkat mig lite, att jag lärt mig att underhålla mig själv.
  Ville bara skriva av mig lite av hur jag känner och hur väl jag känner igen mig med dessa punkter

  • Gudrun
  • augusti 17, 2017
  Svara

  Nästan allt stämmer på mig! Jag lever med en utåtriktad man som har lätt att få kontakt med andra. Jag har alltid känt att det är nåt fel på mig, att jag är konstig. Har alltid skamkänslor för att jag inte har en massa vänner, för det ska man ju ha! Trivs bäst hemma, och efter en dag på jobbet har jag inget behov av att umgås med fler människor. Har alltid fått höra att jag är så tyst (till skillnad från de ”normala” som drar sitt livs historia på en kafferast) Mitt hem är min borg skulle man kunna säga, gillar inte om nån kommer oanmäld. Och det pågår nästan alltid ett samtal i mitt huvud. Nu är jag 56 år och tänker inte längre lägga energi på att fundera på vad andra tycker om mina ”konstiga” sidor. Jag är introvert och det tänker stå för! Punkt!

  • Ela
  • augusti 19, 2017
  Svara

  Det stämde allt

  • katarina Johansson
  • augusti 22, 2017
  Svara

  Tack för artikeln, Nu vet jag bättre,, allt är en igenkännings faktor utom nr 15 eftersom jag faktiskt är expert på många många olika saker och sen väldigt duktig/bra på nästan allt annat typ en karaktärskameleont som kan byta från ett ämne/jobb till ett annat på ett par minuter.

  • Robin
  • december 31, 2017
  Svara

  Jag är introvert men har inte riktigt vetat om vad det innebär, förutom att vara något inåtvänd och avfjärmad. Detta förklarar varför jag alltid känner en otrolig press i nya människors sällskap och rent av blir dränerad på energi. Om man ska på den där festen så infinner sig en känsla av oro då det är mycket nytt att ta in. Speciellt när människor vill kallprata så finns oftast inget att komma med utan ett osäkert svar kommer ur min mun.

  Ofta har jag blivit missuppfattad till följd av mitt sätt att vara på men nu känns det som ett psykologiskt berg lyfts bort från mina axlar. Tack för en riktigt bra artikel och ha ett gott nytt år!

 4. Pingback: Vänskap | Mina tankar

  • Annica
  • januari 5, 2018
  Svara

  Åh vilken igenkänning på detta! Alla punkter stämmer i princip klockrent på mig. Nr 21 är verkligen mitt i prick. Jag visste inte att jag var introvert förrän för några år sedan. Jag har dock alltid varit bra på att spela extrovert, så nr 17 stämmer väl inte riktigt, men delvis. På nr 1 stämmer det också delvis, jag svarar faktiskt i telefon, men jag hatar när det ringer, haha!
  Jag är gift med en extrovert person också!
  Tack för väldigt bra läsning!

  • Teresa
  • januari 13, 2018
  Svara

  Mycket intressant artikel och ni har verkligen fångat och ger en nyanserad bild av den introverta personen. Jag kände igen mig i varenda punkt och tyckte att det var extra intressant det där med att hålla föreläsning inte tar lika mycket på krafterna som mingel. Jag arbetar med människor; både i samtal och ibland föreläsningar. Att (i jobbet) sitta i i en timmas samtal med en person; där uppmärksamheten ligger på den andre och dess utveckling/välmående och det finns ett syfte med mötet, tar ingen energi, till skillnad från 20 minuters kaffepaus med kollegorna. Likaså märker jag i nära relationer att jag då längtar efter att vara i min egen energi – orkar inte var med någon annan eller för nära någon annan – för länge.

Reply to Per. cancel