Steg 2 för att förändra ditt liv – ta ditt ansvar!

juni 17, 2015 , In: Förändring
0
steg-2-för-förändring-ta-ditt-ansvar

Dagen du börjar ta fullt ansvar över ditt liv är också dagen då du får full kontroll över ditt liv, den dagen har du all makt att förändra dig själv och ditt liv precis som du vill. 

När vi inte tar ansvar över det vi gör och det som sker runt omkring oss så lägger vi ofta ansvaret utanför oss själva. Vi lägger skulden på någon annan människa, skyller på trafiken eller säger att ”jag visste inte” – vi gör allt vi kan för att lägga ansvaret på någonting annat. Det som sker när vi lägger ansvaret på någon annan än oss själva är att vi gör oss själva oförmögna till att kontrollera situationen.

Om du skyller på trafiken nästa gång du är sen till ett möte så säger du också att du är okapabel till att ta dig fram till möten i tid – att det inte är en situation du kan påverka. Säger du istället ”jag insåg inte vilken trafik det var imorse, jag ska börja åka hemifrån tidigare” så säger du att det var du som klantade dig (du tar ditt ansvar) men du säger också att du har kontrollen över ditt eget liv och du är förmögen till att ändra på det här.

För en förändring – Börja med att ta ditt ansvar! 

När jag började ta mer ansvar över mitt liv började saker att förändras drastiskt. Jag lät inte längre dåliga saker påverka mitt liv för jag visste att det var mitt ansvar och ingen annans och därför gjorde jag även någonting åt saken – vilket gav resultat och förändring.

När jag säger att du ska ta ditt ansvar så menar jag att du ska ta ditt ansvar till 100%. Allt som sker i ditt liv är ditt ansvar. Alla beslut du tar. Alla vanor du har. Alla personer du känner. Alla tankar du har. Hur din ekonomi ser ut. Hur din hälsa är. Är 100% ditt ansvar – och ingen annans. Jag ska förklara här nedan vad jag menar och även ge förslag på hur du kan ta tillbaka kontrollen: 

50% ditt ansvar.

Först ska vi ta den enklaste biten för er att hålla med mig om:
– det är ditt ansvar att äta onyttigt eller nyttigt och därmed få resultaten.
– det är ditt ansvar om du röker eller dricker eller liknande.
– det är ditt ansvar om du är fast på samma jobb som du fortfarande hatar.

-ta ansvar över ditt liv

Inga konstigheter med exemplen ovan. Detta är saker vi själva kan påverka och bestämma över. 

90% ditt ansvar

Du kanske har lite svårare att hålla mig mig om dessa:
– det är ditt ansvar om dina vänner snackar skit.
– det är ditt ansvar om din partner är en rökare.
– det är ditt ansvar att dina föräldrar ofta hackar på dig.

HUR I HELA FRIDENS NAMN KAN DET VARA DITT ANSVAR?

Din partners rökande är inte ditt ansvar – men ditt liv är ditt ansvar och om detta påverkar dig blev det nu ditt ansvar. Dina vänner och deras skitsnack är inte ditt ansvar men om du fortfarande tänker umgås med dessa är det ditt ansvar då det återigen påverkar dig och ditt liv. 

what you allow is what will continue

Om din partner är otrogen mot dig är inte själva otroheten ditt ansvar men om du förlåter din partner och det sker igen så har du tyvärr bara dig själv att skylla. Du måste ta ansvar över vilka människor du låter få vara en del av ditt liv och om någon sårar dig en gång måste du därefter ta ditt ansvar för att inte det ska ske igen. Återigen handlar det om att ge dig själv kontrollen över ditt liv. Lägger du skulden på andra människor gör du dig själv handikappad i situationen och därmed gör du dig själv maktlös.

kom ihåg: En gång fy på dig – två gånger fy på mig

Det jag accepterar är vad jag kommer få mer av, så ta ansvaret och acceptera inte saker du inte vill ha i ditt liv oavsett om det är en otrogen partner, vänner som snackar skit eller föräldrar som hackar på dig så har du kontrollen över ditt egna liv. Tolerera det helt enkelt inte längre. Säg ifrån.

100% ditt ansvar.

Nu till den biten som är värst att få höra. Även dessa är alltså ditt ansvar:
– Din man/fru begärde skilsmässa.
– Någon i din närhet har dött.
– Naturkatastrofer.
– Sjukdomar.

-ta ansvar över ditt liv

Alltså saker som du har 0% förmåga att kontrollera – hur kan dessa vara ditt ansvar? Lägg märke till att jag aldrig säger att någonting är ditt fel – bara ditt ansvar.

Exempel:

Här följer en kort text om två påhittade personer som visar gott exempel på att ta ansvar för sitt liv samt att inte göra det:

Tony och Elsa är två personer som inte känner varandra. Båda två har barn och var med sin familj i Thailand 2004 och blev utsatta för en naturkatastrof. Både Tony och Elsa förlorade ett av sina barn och blev själv ganska skadade men överlevde.

Tony åkte hem med sina familj och hade begravning med släkt och vänner. Han sjukskrev sig från jobbet ett tag liksom sin fru då de inte klarade av att jobba. Även deras andra barn var hemma från skolan ibland när det blev för jobbigt. Idag 9 år senare jobbar Tony knappt deltid då han fortfarande är sjukskriven, han har blivit deprimerad och klarar inte av mycket av det sociala. Hans fru har tagit upp frågan om skilsmässa eftersom hon påverkas för mycket negativt av Tony och han har nästan inga vänner kvar.

Elsa åkte också hem, precis som Tony och hade begravning och var hemma ett tag från jobbet, likaså resten av hennes familj. Idag jobbar Elsa deltid – vid sidan av sitt vanliga jobb med att hjälpa andra familjer att prata och finnas där när de har förlorat någon familjemedlem. Hennes familj har blivit starkare genom åren efter all tid de spenderat med varandra som terapi – en tid de vanligtvis inte skulle spenderat tillsammans. En av hennes söner jobbar med att hjälpa utsatta människor på platser där naturkatastrofer inträffat och Elsa är tacksam över det liv hon har idag.

Två helt olika sätt att ta ansvar över sitt liv. Man kan aldrig rå för när dessa saker inträffar i ens liv – men vi kan alltid ta ansvar över hur vi reagerar på dessa. Tar du ansvar över ditt liv så är det du som kommer dra nytta av detta, på samma sätt som det är du som skadas av att du inte tar ditt ansvar. 

Hur ska jag göra för att ta mitt ansvar? 

 1. Sluta skyll ifrån dig i vardagliga situationer. 
  Börja nu dirket. Vilka händelser, beteenden eller humör skyller du på andra? Skriv gärna ner de du kommer på. Jag ska försöka ge lite exempel:
  – Säger du att du endast dricker så mycket som du gör på grund av att du är student och att alla dina vänner gör det? Ta tillbaka kontrollen och inse att du har tagit dessa val och du har kontrollen att fortsätta dricka som du gör eller ändra på det – det är ingen annan som bestämmer.
  – Du kanske är irriterad på din partner eftersom hen har krymt din tröja i tvätten, glömt gått ut med soporna eller bränt maten – inse att du har kontrollen över ditt liv och ta ditt ansvar; du kan ta tag i tvätten eller matlagningen själv nästa gång. Du kan bestämma dig för att inte låta en sån fjuttig händelse påverka dig och ditt humör och istället välja att skratta åt händelsen.
 2. Ta ansvar över de större saker som skett i ditt liv.
  Har du varit med om jobbiga händelser? Gått igenom någonting traumatiskt? Tänk på detta och se hur du har kontrollen över ditt liv även här. Jag förlorade mig storasyster för några år sedan och tänkte ta det som exempel. Jag säger inte att det är mitt fel att det hände eller att jag hade kunnat göra något för att det inte skulle ske. Men det betyder inte att jag kan ta mitt ansvar, jag tar ansvaret över hur det påverkar mig och mitt liv. Jag kan bestämma mig för hur jag ska reagera på detta, om jag ska leva mitt liv på bästa sätt för jag vet att det vore hennes högsta önskan – eller så kan jag välja att lägga ansvaret utanför mig själv och mena på att den händelsen har påverkat mitt liv och jag är därmed maktlös.
 3. Öva på att ta orimligt mycket ansvar. 
  Nästa gång du tjafsar med någon, du är irriterad på att tåget är försenat eller då du hittar ett hårstrå i din mat på restaurangen – händelser där du helst av allt vill skrika ”det var hans fel” – ta fullt ansvar. Ta ett djupt andetag och öva på att ta ansvaret även då någon annan faktiskt klantat sig.


signature-elin-tothrive

There are no comments yet. Be the first to comment.

Lämna en kommentar