Är du olycklig? Sluta med detta och må bättre!

oktober 8, 2015 , In: Positivt tänkande
2
Är du olycklig sluta med detta därför är  människor olyckliga

Är du olycklig? Lycka och glädje är egentligen bara en illusion, du kan bestämma själv huruvida du ska vara glad eller inte beroende på hur du väljer att tolka det som händer dig. Du har kontrollen över ditt egna liv och även ditt humör i mycket större utsträckning än du kanske tror. Den största orsaken till att vi är olyckliga och mår dåligt idag är på grund av att vi jämför oss med andra, vi tittar på våra egna liv och sätter det i kontrast till alla andras och på så sätt tar vi reda på om vi är lyckliga eller inte. Genom att förändra sättet vi jämför oss själva på – kan vi må mycket bättre och bli lyckligare.

Jämför dig och må bättre

Du kan ha en riktigt jobbig dag då allting går fel, du slår lilltån i bordet flera gånger, spiller kaffet över nya tröjan och får punktering. Om du då träffar en vän som precis haft en mycket värre dag då hen blivit avskedad, förlorat någon nära eller kanske själv varit med om en olycka – då blir din kaffefläck på tröjan genast ganska behaglig och chansen är stor att du känner tacksamhet över ditt eget liv och därmed blir din dag ganska bra. Endast för att du jämförde dig med någon annan.

Jämför dig och må sämre

Detta fungerar givetvis åt båda hållen, om du har en riktigt bra dag med stora framsteg och ett riktigt bra humör och du möter en vän som har fått så otroligt mycket roligare besked än du – då uppskattar du inte längre dina egna framsteg och din dag kan därmed bli mycket sämre än den var innan.

Detta gör att huruvida vi känner oss nöjda och lyckliga med våra liv beror helt på vad eller vilka vi jämför oss med.

Vad jämför vi oss med?

  • Så vad jämför vi oss med då? Din första tanke kanske är dina närmsta vänner, vilket är helt korrekt. Men allt för ofta jämför vi oss också omedvetet. Varje gång du ser en film eller reklamfilm börjar ditt undermedvetna jämföra. En kärlekshistoria på bio där allting sker magiskt och passionerat, eller familjefilmen där semesterresan alltid är otroligt rolig och enkel. Eller filmer där sporten är central; huvudrollen kämpar med ett problem under den första timmen för att sen i slutet göra det där målet och livet bli helt plötsligt så enkelt. 
  • Genom de sociala medierna får vi se hur människor alltid är snygga, äter godaste maten och besöker häftiga ställen. De umgås med häftiga människor, har häftigaste bostaden och sötaste barnen. Jämför vi oss med detta är det inte så konstigt om man känner att ens eget liv är tråkigt, meningslöst och hemskt. Men bakom alla dessa filter finns det där vanliga livet som vi inte får se.

Hur är det egentligen?

  • Det vi däremot inte får se på bioduken är allt slit som också finns bakom framgången. De där tio åren fulla av träning och övning varenda dag för att bli proffs, alla blöjbyten och familjekriser, alla bråk och olikheter i det passionerade förhållandet finns sällan med på bioduken.
  • För att inte tala om alla vardagliga tråkigheter, väntan på flygplatsen med hela familjen, regnigt väder på semestern, förkylningar och tidiga mornar, skoskav, huvudvärk, tråkiga arbetsdagar, bråkiga kollegor och dåligt batteri på mobilen. 

comparison kills Är du olycklig

Hur ska jag göra istället? 

Att sluta jämföra är inte lätt, speciellt när det sker omedvetet. Men vad man istället kan göra är att lägga mer fokus på det motsatta, tacksamhet. Att istället fokusera på allt du redan har och den du redan är och känna dig stolt och tacksam över detta kommer göra dig mycket mer lycklig. Så här kommer dagens uppgift: 

Dagens uppgift: 

Papper och penna! 

  1. Skriv ner 3 anledningar till varför du är grym! 
  2. Skriv ner 3 saker i ditt liv som just nu gör dig stolt, glad och tacksam. 
  3. Skriv ner 3 olika sätt som du kan göra 3 personer glada på idag. 

Ha en fortsatt bra dag!

signature-elin-tothrive

 

There are no comments yet. Be the first to comment.

Lämna en kommentar