10 skillnader mellan extroverta och introverta människor

april 5, 2016 , In: Personlighetstyper
1
10 skillnader mellan introverta och extroverta (1)

Att introverta är den där blyga och tråkiga kompisen som det blir lite awkward med ibland, och att den extroverta är den äventyrsfulla, spontana och roliga kompisen är en bild som många har. Det kan säkert stämma i vissa fall, men det är inte det som avgör huruvida man är introvert eller extrovert. Jag lovar er att många av er som läser detta tror sig ha en annan personlighetstyp än ni egentligen har. Att vara blyg har ingenting med introversion att göra, lika lite som extraversion är samma sak som stort bekräftelsebehov.

Mitt senaste inlägg om personlighetstyper: 23 tecken på att du egentligen är introvert har blivit delat 888 gånger i skrivande stund och lästs av 4 000 personer vilket är helt nytt för mig, så jag är enormt tacksam för alla delningar och fina ord.

10 skillnader mellan introverta och extroverta människor

Hur som haver ville jag även skriva ett inlägg till alla extroverta där ute. Även om du som extrovert egentligen inte har tid att läsa det inlägget så kände du nog ändå att du också vill vara med. Bli sedd. Eller hur? 😉 Så här kommer de 10 största och mest talande skillnaderna mellan introverta och extroverta människor. (Efter den sista punkten hittar du det enklaste testet för att ta reda på om du är introvert eller extrovert.)

1. Extroverta är alltid sig själva medan introverta har ett ”skal” 

“Det är som att han har ett skal” är en beskrivning av en introvert person. Min första tanke är: “Ja, vadå? Har inte alla människor det?”

En extrovert person är alltid sig själv, på gott och ont – har de en dålig dag så får du fan också en dålig dag. De är sig själva och något annat finns inte i deras värld.

42ff7c95f4718e37fa2691a6df0566b9

En introvert person däremot har en privat personlighet och en offentlig personlighet. Detta ser vissa som ett “skal”. Jag vet inte hur många gånger jag fått höra detta i olika versioner; “du är som en helt annan person när vi är själva”, “ingen skulle tro på mig om jag berättade hur du egentligen är”, “du är som en nördig person i fel kropp” och liknande.

Detta gör att jag kan ha en version av mig som är avslappnad och öppen och som kan prata ganska mycket – i rätt sällskap, bara de allra närmaste personerna kommer stöta på denna version. Alla som inte är nära familj, min pojkvän eller nära vän ser nästan bara den offentliga versionen av mig.

2. Extroverta får sin energi av att umgås med andra – introverta av egentid 

enhanced-27412-1434998840-7

Från:37 Perfect Gifts For All The Introverts In Your Life

Extroverta får energi genom andra människor. De laddar batterierna när de umgås med många personer, ser någonting nytt eller när mycket sker runt omkring dem. Det bli uttråkade och trötta av för mycket tid själva då ingenting händer.

En introvert person fungerar tvärtom. Vi introverta får energi när vi spenderar tid för oss själva och blir helt dränerade på energi när vi har människor omkring oss. Ju fler personer ju fortare försvinner vår energi.

701891f06419ac6232504caacb15912c

Från:31 Unmistakable Signs That You’re An Introvert

3. Extroverta påverkas mer av omgivningen än var introverta gör

Det är inte så mycket krångligare än det låter; extroverta personer har lättare att påverkas av sin omgivning. De slår i tån i bordsbenet, får inte jobbet de sökt eller så regnar det ute – och hela dagen kan vara förstörd. På exakt samma sätt påverkas de givetvis av positiva händelser; de får jobbet de sökte eller så skiner solen och de vinner 60 spänn på triss – då jävlar känns livet underbart.

Vi introverta påverkas också av negativa och positiva saker som sker, men inte i samma utsträckning. Vi har en tendens att ofta kolla inåt, i oss själva. Vi lägger ofta större vikt på det som sker inom oss istället för det som sker runt omkring oss.

En studie som 2013 publicerades i tidskriftenFrontiers of Human Neurosciencekom fram till att introverta och extroverta inte bearbetar upplevelser genom hjärnans belöningscentrum på samma sätt. Den kick som extroverta kan få av deras miljö är betydligt mer nedtonad hos introverta. Introverta upplever helt enkelt inte samma typ av belöning av yttre stimuli som extroverta gör.

4. Extroverta blir lätt uttråkade – introverta blir istället lätt distraherad.

Extroverta blir uttråkade av för lite intryck. Du hittar lätt extroverta personer jobba eller plugga på bullriga miljöer såsom caféer där mycket händer – därför att de behöver en viss stimulans för att kunna fokusera. (Är du extrovert? Prova ladda ner en whitenoise app till din telefon och se om du kan fokusera bättre.)

För extroverta är det sällan negativt när mycket saker sker runt omkring dem, de finns då ingen risk att de blir uttråkade eller rastlösa.

22032f9d18261f3dfe575eb00386cd11

Introverta däremot är känsligare för intryck och blir lättare distraherad. Man skulle kunna tro att det är tvärtom; att vi introverta är nonchalanta och mindre mottagliga för intryck, men vi är faktiskt mer känsliga för dem. Vi blir överväldigade av för stora grupper av människor eftersom vi insuper intryck och reflekterar över dem.

Vi läser omedvetet av ansiktsuttryck, kroppsspråk och tonfall noga. Vi väger också innebörden i det som sägs, analyserar hur det passar in kunskapsmässigt och därefter funderar vi på olika sätt att svara. Långt innan vi nått sista steget har den extroverta samtalspartnern bytt ämne flera gånger. Detta gör att du lätt kan peka ut den introverta vid middagsbordet, den tysta som inte hunnit till sista steget innan ni bytt samtalsämne.

Detta gör att introverta ofta arbetar i tystnad, instängda med hjälp av hörlurar eller liknande. De blir lätt distraherade av dessa små onödiga detaljer och har väldigt svårt att hålla fokus i bullriga miljöer.

5. Introverta och extroverta trivs lika bra på scen

Vaaaa?! Hur är det möjligt? Ni introverta som inte ens kan ha ögonkontakt med busschauffören och får hjärtklappning när läraren ska ta närvaro och du vet att det snart är din tur att säga “här”.

teacher takes addentence

Från: relatablecards.com

Jag är lika förvånad själv. Jag visste ju att jag personligen skulle älska att föreläsa men att detta var ett drag hos introverta hade jag ingen aning om. Men det är inte så konstigt egentligen, vi går bara in i en annan roll, sätter på oss ett skal. Många framgångsrika skådespelare är introverta och de lyckas just för att de går i en roll som inte är dem själva. Detta betyder inte att extroverta inte trivs på scenen. Det är ingen skillnad mellan personlighetstyperna och deras vilja att stå på scen.

Det som skiljer är däremot vad som sker innan och efter ett framträdande på scen. De introverta tål inte minglet innan och tackar helst nej till middagen efteråt, de försöker undvika småpratet alltså. De känner sig helt tomma på energi efter att ha stått på scenen medan en extrovert aldrig varit så på hugget som precis efteråt. De extroverta har blivit inspirerade och peppade av all kommunikation med andra människor och har inget problem med att fortsätta kvällen.

6. Extroverta är snabbare är introverta

Extroverta och introverta gör, tänker och pratar olika fort – detta förklaras genom hur pass långa vägar signaler i hjärnan tar.

Introverta människor är på många sätt långsammare. Vi tar längre tid på oss när vi funderar, reagerar på någonting, eller ska ta ett beslut. Forskare tror att detta beror på att signalerna i våra hjärnor helt enkelt inte är lika snabba som hos extroverta människor.

Det låter illa, som om det skulle handla om en bristande intelligens, men själva kvalitén på tankarna påverkas inte av tiden det tar för dem att skapas. Tvärtom kan reflektionsförmågan, och den längre tiden som naturligt ges åt tänkandet, ge funderingar av ett större djup. Däremot blir det svårare för introverta människor att hänga med i ett samtal där många pratar samtidigt, och komma med kvicka kommentarer.

 

Introvert_8shorterextrovertdopaminepathwaycopy_zps72609068 Introvert_7longerintrovertacetylcholinepathwaycopy_zpsf73da383

 Från “The introvert brain explained”

 

Nervbanorna i en introverta hjärna är längre än hos den extroverta som ni ser på illustrationerna ovan, vilket gör att en introvert behöver längre tid på sig att tänka innan de väl säger något. Det är även därför det kan bli “helt blankt” i huvudet om du som introvert känner dig pressad, tanken är liksom inte “färdig”.

7. Den vetenskapliga skillnaden mellan extroverta och introverta

Den vetenskapliga skillnaden mellan introverta och extroverta är vårt sätt att reagera på dopamin. Dopamin är en signalsubstans i hjärnan som ger oss motivation att söka extra belöningar som; mat, sex, att tjäna pengar, klättra den sociala stegen eller locka en partner. Dopaminet i sig gör inte en upplevelse mer lustfylld – den gör oss människor mer villiga att söka efter dessa upplevelser. 

Det som sker när dopamin flödar i hjärnan är att både introverta och extroverta blir mer pratsamma, uppmärksamma på omgivningen samt motiverade att ta risker och utforska miljön. Vi har alla samma mängd dopamin i hjärnan, skillnaden sitter i hur känsliga vi är för det.

Enklast uttryckt: Den nivå av aktivitet och sociala händelser som krävs för att dina hormoner ska berätta för din hjärna att du känner dig tillfredsställd.

Extroverta personer har hög tolerans för dopamin, vilket betyder att de behöver många sociala händelser för att få samma belöning av tillfredsställelse som en introvert får av en mindre händelse. Så om en introvert följer med en extrovert på äventyr så är risken att den introverta – med låg tolerans för dopamin – är helt slut och överväldigad.

Introvert_9sensitivitytodopamine_zps33d33aa2

 Från “The introvert brain explained”

8. Extroverta pratar först och tänker sen, introverta tänker först och pratar sen

Om du har en vän som ibland pratar innan hon tänker så är chansen stor att hon är extrovert. Personer som är mer åt det extroverta hållet har ett behov av att prata; de pratar gärna fort och högt och ibland så händer det att de inte hunnit tänka färdigt innan de öppnar munnen. En extrovert person pratar först och tänker sen skulle man kunna säga, i jämförelse med de introverta.

En extrovert person som har haft en dag där han pratat med få människor får ofta i slutet av dagen ett behov av ”att prata av sig”. Vid dessa tillfällen behöver den extroverta egentligen bara någon att prata för, de har inget behov av en konversation och behöver egentligen inte din respons, den extroverta måste bara få prata av sig. Det kan räcka med att den andra bara nickar och lyssnar.

Så, å andra sidan har vi de introverta som ofta är den som lyssnar mer och tänker mer än hon pratar. Den introverta, till skillnad från den extroverta, tänker först och pratar sen. Detta kan låta som den smartaste ordningen, men här brukar det ofta uppstå ett problem.

Tänk dig att en introvert person deltar i en konversation med extroverta personer, den introvert kommer då mestadels vara tyst. Varför? Hon hinner ju aldrig tänka färdigt!

Detta behöver inte betyda att de introverta pratar långsamt jämfört med extroverta, de handlar mer om att i sociala situationer där det är viktigt att säga rätt saker så kommer den introverta lägga lite mer tid på att tänka över sitt svar – så pass att samtalsämnet ofta hinner ändras.

Det är av denna anledning som jag som introvert sällan deltog i diskussionerna under lektionerna i skolan – jag satt däremot ofta på bussen hem några timmar senare och tänkte ”det där skulle jag ha sagt”. Det är även av denna anledning som jag föredrog hemuppgifter och uppsatser över prov eller seminarier, jag behövde tid helt enkelt.

9. Extroverta mår bäst i större grupper medan introverta föredrar mindre grupper och djupare samtal.

Namnlöst-3

Från: 17 Graphs That Will Help You Understand Your Extroverted Friends So Much Better

Extroverta trivs i större grupper där mycket händer eftersom det är där de hämtar sin energi. De gillar större event, att ha många olika planer och att ha många kompisar (gärna som kommer överens allihopa). De gillar när saker händer helt enkelt – och ju större event och ju fler människor, ju bättre!

Givetvis finns de undantag då även extroverta kan må bra av lite egentid.

Introverta väljer färre men närmare vänner över många bekanta, meningsfulla diskussioner över kallprat och kaffe med en eller två vänner över att ses i grupp.

1f437638ecf56a2f535dbc41b71897c9

Från: 17 Graphs That Will Help You Understand Your Extroverted Friends So Much Better

Det finns givetvis undantag. Att ses i större grupper kan vara otroligt roligt och bekvämt (ju bättre vi känner personerna desto bättre blir kvällen), men däremot så kan vi behöva en dag eller två för att få tillbaka vår energi. Det betyder alltså inte att introverta inte kan njuta av en rolig kväll ute med många vänner eller ett event med mingel – det krävs bara lite mer tid att återställa sig och sin energi.

10. Extroverta bryr sig mer om status och andras omdömen

Benämningen extraversion kommer från de latinska orden extra (”utåt”) och vertere (”vända”, ”rikta”), utåtvända, utåtriktade. Introversion intro (”inåt”) och vertere (”vända”, ”rikta”), inåtvända, inåtriktade. 

Extroverta är mer utåtriktade i den benämningen att de lägger mer fokus på det som sker runt omkring dem, de påverkas av omgivningen och bryr sig om vad andra människor tycker, ideal och status. De lägger största vikten utom sig själva. 

Introverta bryr sig mindre om status och andras omdömen eftersom de är inåtvända och därför lägger mer fokus på vad som sker inom dem. När de ska ta beslut är det vanligt att de lägger stor vikt vid vad magkänslan.

Introverta är också mer konflikträdda. “Om du höjer rösten mot mig kommer jag tänkte på det i flera dagar” skriver Linus Jonkman, författare av Introvert. den tysta revolutionen


 

Enklaste testet: är du introvert eller extrovert?

För att inte krångla till det med en massa tester som innehåller 24985 frågor som ska avgöra om du är extrovert eller introvert så ska jag ge dig två frågor att svara på. Utifrån dess svar bör det vara ganska enkelt att se vilken personlighetstyp du tillhör.

1. Skulle du föredra att a) vara helt ensam varenda sekund i två veckor eller skulle du b) ha sällskap av bekanta varenda sekund i två veckor?

2. Får du främst din energi genom a) tystnad (bok, diska, ensamhet) eller b) samtal (se något nytt, träffa någon)?

Svarar du A på båda är du introvert, svarade du B på både är du extrovert och blev det A+B så kanske du är ambivert. 


 

Skriv i kommentarsfältet nedan vilken personlighetstyp du har!

signature-elin-tothrive

 

 1. Svara

  Åh, 8:an! Precis så är det ju.
  Vissa (extroverta) personer verkar ju knappt kunna tänka om de inte pratar samtidigt. De vill ringa mig eller kalla till brainstorm-möte. Och jag vet att jag bara kommer kunna sitta och lyssna på när den personen kör på. Mina egna idéer kommer jag antingen få kläcka ur mig inför mötet, eller komma med i efterhand, skriftligt. Så frustrerande. =D

 2. Svara

  Jag är väldigt introvert när jag är bland folk jag inte känner, men jag kan bli relativ extrovert när jag är med kompisar eller familj som jag känner mig väldigt trygg med. Då kan jag babbla på ordentligt. 🙂

  /Catarina

 3. Svara

  Super roligt inlägg att läsa, jag älskar att läsa då man kan lära sig något. Jag svarade a på båda frågorna. ??

  • Sonia
  • oktober 23, 2016
  Svara

  Jag är ambivert. Är extrovert rätt mycket i att jag pratar lätt med främlingar, ofta har behov av att bara få prata med folk (är väldigt ensam vilket ofta känns otroligt påfrestande), behöver egentligen att det ”händer saker” och kan bli direkt olycklig att det varit en så händelselös sommar för egen del (oj vad jag gråtit), trivs med att bara sitta på café med folk omkring mig osv. Rätt pratig även i skrift som synes haha. Samtidigt konflikträdd, kan bli introvert bland okända i grupp särskilt om någon känns överlägsen mig, mkt känslig för andras känslor, vissa sociala sammanhang med mycket höga ljud (Busfabriken tex) kan trötta ut mig enormt mkt även dagen efter. Har förr tagit 2-3 dagar att ladda om batterierna i ensamhet i totalt lugn hemma utan sällskap. Ofta kan jag även under sällskap dra mig inåt och bara observera sällskapet. På samma sätt som jag kan älska spontana utflykter och är snabb i tal och rörelser. Så är nog en ambivert, absolut.

  • Hanna
  • december 19, 2016
  Svara

  Introvert utan tvekan.
  Och äntligen har jag börjat acceptera det och känna att det är okej!

  • Jobba
  • mars 7, 2017
  Svara

  Det här i lägget är ju verkligen vinklat så det inte är sant. Bokstavligen på varenda punkt står det positiva aspekter om introversion medan extroverta framstås som oförskämda, jobbiga, högljudda, som avbryter, inte tänker efter, inte gillar djupa, meningsfulla samtal, inte lyssnar, m.m.

  Jag är i ett introvert umgänge där jag dagligen får känslan av att extroverta personer är ”vanliga” och ”tråkiga”.

  Själv skulle jag identifiera mig som ambvivert, mer åt det extroverta hållet. Jag har ett stort behov av att prata av mig, och reagerar oftast extrovert (blir energisk) när jag umgås med mina nära vänner. Jag försöker alltid att vara mig själv med alla, men händer såklart att jag i obekväma sociala sammanhang tar på mig en roll för att det helt enkelt är enklare. Jag ska ju troligtvis aldrig träffa de igen ändå, men VET jag att dessa personer är ”viktiga” och några jag kommer träffa dagligen försöker jag vara mig själv. Jag öppnar mig väldigt snabbt också inför någon som jag klickar med, anser är en ”potentiell vän”, som jag tror jag kan skapa en djup och stark vänskap med. Däremot är jag rätt dömmande, så det är inte med vem som helst. Jag påverkas starkt av min omgivning, speciellt saker som påverkar mina relationer. Jag är väldigt mån om min status i min vänskapskrets och är väldigt rädd för att inte ha någon ”nytta”/”funktion” i vårt gäng. Jag pratar snabbt när jag är exalterad och pratar gärna medan jag tänker då jag har enklare att utveckla nya idéer och tankar.

  Å andra sidan föredrar jag djupa samtal med en eller två stycken alla gånger i veckan framför ytligt småprat med många. Jag gillar att prata, det gör jag, men mest att diskutera där vi båda säger ungefär lika mycket. Jag vill ha nära vänner och umgås oftast med två-tre stycken, varav en brukar komma mig EXTRA nära. Har jag denna trygghet är jag mer än gärna öppen för fler, ytliga vänskaper, men utan mina närmaste vänner ligger allt fokus på att skaffa en stabil bas. Som sagt blir jag oftast pigg av att umgås med mina vänner, men trött och obekväm i större sociala sammanhang där jag inte känner folk. Även om jag är pigg med mina vänner och blir exalterad just då så vill jag gärna ha någon dag off därefter där jag bara kan lata mig. Jag är känslig för ljud (framförallt ljud) men också när mycket rör sig omkring mig. Jag gillar att vara ensam och blir som mest kreativ då. Däremot HATAR jag att känna mig ensam och är på så sätt väldigt beroende av uppmärksamhet och bekräftelse från min familj och mina vänner. Jag hade väldigt gärna velat lyssna och hjälpa mina vänner vilket är anledningen till att jag själv öppnar mig för dem (vill visa mina styrkor/svagheter så de vågar göra detsamma), men mina vänner tycks vara väldigt introverta och finner det svårt att prata med mig.

  • Mac
  • maj 10, 2017
  Svara

  Introvert. Behöver min egentid efter jobbet, är social och hjälper folk hela dagarna med IT-problem så behöver vara ensam på kvällen och vill inte prata med någon. Får min energi på så sätt. Får jag inte min egentid så känner jag mig bara stressad och blir lätt irriterad.

  • Tapani
  • juni 6, 2017
  Svara

  Introvert, javisst. Svar a) på båda frågorna i Enklaste testet.

  • Jonas Sundvall
  • augusti 20, 2017
  Svara

  Inftrovert så det ryker om det. Precis allt stämde in på mig.
  Men sörjer inte för det.
  Känns väldigt bra att veta varför jag ibland fungerar som jag gör med vissa personer.
  Har alltid trott att jag är mindre social eller rentav mindre begåvad.
  Men icke ?

  • J
  • september 20, 2017
  Svara

  Punkt 1 stämmer inte alls. Generellt försöker extroverta leva i normen och de spelar en massa spel. Som introvert med observationsförmåga och reflekterande av naturen så ser man ju igenom dem direkt. Skulle vilja påstå att jag aldrig träffat en oäkta introvert och aldrig en äkta extrovert.

  En introvert har oftast inget behov av att hävda sig osv och det krävs tid, i extrovertas flyktiga värld finns det inte tid att connecta. Som introvert så går man ju oftast hellre på glödande kol än jiddrar kallprat och svammel. Hur äkta är det när en extrovert säger tja läget? Sällan bryr de sig om läget. Det är bara artigt och oäkta.

  😉

 4. Svara

  Ambivert, nytt ord för mig.
  Jag får börja fundera kring var jag hämtar min energi istället för att tänka på hur jag agerar.
  Ni som skriver att ni får acceptera att ni är introverta får det att låta negativt. Jag tror det. Beror på att ni fått kämpa för att vara det ni inte är så länge.

Lämna en kommentar