Rädslan är orsaken till prokrastinering

september 23, 2015 , In: Varför prokrastinerar vi?
0
rädslan är orsaken till att vi skjuter upp

Vad är det som gör att vi skjuter upp saker till imorgon och senare? Det är obehagskänslan eller hur? Vi skjuter alltså upp pågrund av rädsla för diverse saker. Här kommer en grundlig genomgång av de rädslor som får oss att skjuta upp saker, vissa kanske du känner igen dig i och vissa inte alls. Det är olika från person till person.

“Kraven på att vara perfekt kan bli en uppskjutares fall”

Rädslan för att inte vara perfekt.

Många skulle säkert kunna vara personen som säger detta: “Nej jag är ingen perfektionist, du ska se mitt rum/bil/hem” samtidigt som man skjuter upp saker för att ha gott om tid så uppgiften kan bli perfekt. Man skjuter alltså hellre upp uppgiften för att den ska kunna granskas mer och bli perfekt, än att få den gjord i tid.

Du kanske skjuter upp att kolla ekonomin för du är rädd att det inte ska se bra ut, vara perfekt. Det kan även vara så att man skjuter upp läkarbesök eller tandläkaren för att man inte vill planera in så långt i framtiden då man är rädd att det kan krocka med någonting.

“Sträva efter det förstklassiga, inte det perfekta”

Rädslan för det okända

Det är lätt hänt att man känner en viss trygghet i sin vantrivsel och detta kan vara nog för att stanna kvar i ett destruktivt förhållande, på ett jobb man inte trivs på eller liknande. Rädslan för det okända väger alltså tyngre än den vantrivsel man just nu befinner sig i och det leder till att vi skjuter upp beslut som tar oss ut i det okända.

Rädslan för omgivningens reaktioner

Detta kan också få oss att skjuta upp saker till senare i livet, man är helt enkelt rädd för att andra personer ska tycka att man är lat, dumdristig, orealistisk, obetänksam eller vad det nu kan vara.

Rädslan för att göra fel

När du gör fel nästa gång, oroa dig inte, tänk istället “vad kan jag lära mig av detta?” En person som ofta hade sönder något i köket, glas, kaffekoppar eller tallrikar kunde ofta ramla golvet. Hon tog tillslut för vana att alltid stanna upp och fundera vad hon kunde lära sig och insåg att varje sönderslagen mugg var ett tecken på att hon behövde varva ner och ta det lugnt.

“Den som aldrig gör misstag gör förmodligen ingenting över huvudtaget”

Det sägs att Thomas Edison hade gjort 1600 misslyckade experiment med glödlampan innan han tillslut fann lösningen. Någon frågade honom “Varför kastar du bort så mycket tid på ett projekt som aldrig leder någon vart?” Edison svarade – “Säg inte att jag inte kommit någon vart! Jag har ju lärt mig mer än 1600 olika sätt som inte fungerar”

Ta udden av denna rädsla genom att säga till dig själv att misstagen inte är annat än små irritationsmoment på väg mot det slutliga målet. De små felen visar bara att det kan vara dags att ändra kurs, sakta ner tempot eller tänka igenom allt på nytt.

Rädslan för att lyckas

Motsägelsefullt mot ovan, men faktum är att många är rädd för vad som kan ske efter att man lyckats, så då skjuter man hellre på arbetet än att lyckas. Att lyckas kanske innebär en hel del resande, en sorts turné, är man då rädd för att vara ifrån familjen är det lätt att man hellre skjuter på det.

Rädslan för att behöva leva upp till kraven

En pojke, medelmåttig elev, fick till sin förvåning se att han hade toppbetyg i flera ämnen då han fick se sina betyg i sjunde klass. Han kom hem, räckte fram papperna till sina föräldrar med ett leende och sa sedan “Jag hoppas ni inte räknar med att jag ska upprepa det här i fortsättningen”

Rädslan för alltför mycket ansvar

Ska du jobba på ett projekt där du ska skicka ut nyhetsbrev, är det lätt att man skjuter upp saken för man är rädd att man inte ska klara av att fortsätta göra det i längden. Allt ansvar som förväntas av en skrämmer tillräckligt för att man ska skjuta upp det till en annan gång.

Rädslan för obehagliga känslor.

Du känner inte dessa känslor nu, men är rädd för att du kommer göra det sen när du tar tag i det. Skrämmer detta dig? Tänk då på att du faktiskt genomlider en mängd äv dessa känslor nu när du har så förtvivlat svårt att komma vidare. Det kommer inte bli så illa, kör på!

Rädslan för att bli färdig

Eftersom nästa uppgift så trist väntar runt hörnet är det inte sällan vi skjuter upp att bli färdiga. Ibland drar vi oss för att bli klar bara för att man hamnat i någon sorts behaglig lunk.

Rädslan för att bli avvisad

Vi tolkar ofta ett “Nej tack, det är ingenting för mig” som “Nej, du är värdelös, sluta upp med det där”. Vi skjuter alltså upp saker för att chansen finns att andra inte ska gilla det.

Glöm då inte bort att en idé är som ett nyfött barn, det skapas och växer inom dig och sedan tar det lite längre tid för andra att börja tycka om det och älska det på samma sätt som du gör.

“Storleken på din framgång står i direkt proportion till hur många nej du kan stå ut med, samtidigt som du bibehåller gnistan genom hela processen”

Rädslan för att fatta fel beslut 

Här låser det sig för många, kan man inte känna att det är 100% rätt så skjuter man på det.  Det kan antingen bero på att man är rädd för att beslutet ska visa sig vara fel, är rädslan över att man sedan kommer behöva leva med beslutet resten av livet

”Gör det, eller gör det inte, att försöka går inte” – Yoda

Var inte rädd!

Fråga dig själv:

  1. Vad är jag rädd för?
  2. Vad skulle hända om detta hände?

Du kommer ändå överleva, även om det allra värsta skulle hända. Det behöver dessutom inte vara lika illa som du tror och du kommer förmodligen inte må lika dåligt som när du hela tiden skjuter upp det.


 signature-elin-tothrive

    • Erika
    • september 23, 2015
    Svara

    Så sant så sant, återigen 🙂

Lämna en kommentar