Så får du dina betungande och tråkiga uppgifter gjorda

januari 26, 2016 , In: Prokrastinering
4
SÅ FÅR DU DINA TRÅKIGA OCH BETUNGANDE UPPGIFTER GJORDA

Sitter du just nu med en betungande eller tråkig uppgift som du gärna skjuter upp? Då ska jag hjälpa dig med mina bästa tips för att få betungande, tråkiga och svåra uppgifter att bli enklare och roligare. 

Ta kontrollen och få dina uppgifter gjorda

Vår benägenhet att skjuta upp saker är i mångt och mycket en inställningsfråga, ett försök att lura och övertala oss själva – vilket leder till att du själv, med din inställning, också kan ändra spelets regler.

Sluta säg “stackars mig, jag avskyr verkligen det här” och säg istället “det kommer kännas så fantastiskt när jag har fått det här gjort”. Ge din fantasi fria tyglar och se framför dig hur du berättar för dina vänner allt du åstadkommit, hur tidningarna skriver stora rubriker om din framgång eller liknande. Ta hjälp av din egen tankekraft för att ändra spelets regler.

Du må vara en aldrig så upptagen person, men är du medveten om att det tar mindre än två minuter att hänga upp kläderna på galgar eller att förpassa dem till tvättkorgen?

Betungande uppgifter:

Utmaning, skapa en ny vana.

Skapa vanan genom att över de nästkommande två veckorna alltid ta itu med de uppgifter som känns allra mest betungande direkt. En kvinna som ägde ett bemanningsföretag sköt alltid upp de jobbiga samtalen till potentiella kunder så pass att hon i slutet av dagen aldrig riktigt hann med dem alls, efter att hon tagit sig för vana att alltid ringa dessa samtal det första hon gör på morgonen, har hennes företag tagit fart uppåt. Idag är det helt naturligt för henne att ringa samtalen direkt på morgonen, det är inte alls lika jobbigt. Det är en vana idag.tråkiga uppgifter prokrastinering skjuta upp sluta skjuta upp

Till en början kan det vara mycket svårt att tvinga sig själv att ta itu med de obehagliga och betungande uppgifterna på en gång, men det dröjer inte länge förrän detta blivit en fast vana.

Har du högar av pappersstavar? Det tar förmodligen längre tid att bläddra igenom den så som du gör än att sortera, arkivera, slutföra jobbet och rensa ut.

 

Tråkiga uppgifter:

Sitter du med en tråkig uppgift framför dig?

Prova sätt på radio/musik då du gör de allra tråkigaste uppgifterna. Kanske kan du sortera pappershögen under tevekvällens ständiga reklampauser? Prata i telefonen medan du viker tvätt/städar.

(OBS, gör det inte till en vana att multitaska, men är det någon gång multitasking är någorlunda okej, är det när du gör flera enkla, vardagliga saker samtidigt. Pappershögen kanske inte kräver ditt absolut fulla fokus och om det viktigaste är att din uppgift bli klar – så kör på, multitaska. Men gör det inte till en vana.)

Jag brukade göra vissa enkla praktiska saker vid mitt skrivbord samtidigt som jag hade en serie på på datorn. Inget av sakerna fick min fulla uppmärksamhet och jag förlorade säkert mycket tid genom att göra två saker samtidigt men där och då var det bättre för annars hade arbetet legat på skrivbordet och jag i soffan med serien framför mig.

Du kan även prova att göra saker tillsammans med någon. Plugga ihop, rensa förrådet med hela familjen. Jag och min kusin brukar ibland laga matlådor för en vecka tillsammans hemma hos en av oss, det gör matlagningen mycket roligare och det känns inte som 2-3 timmar försvinner på matlagning för då passar man på att göra det när man ändå umgås med vänner.

Här hittar du fler tips för att sluta skjuta upp saker

Har du en uppgift med en svår del:

Om du har en uppgift, som känns helt okej ändå. Men det är en liten del i själva uppgiften som är svår, så blir oftast resultatet att hela projektet bli uppskjutet även fast det bara var den där lilla biten som var svår.

Gör så här:

Börja alltid med den svåra lilla biten först. Ringa in den del av projektet som känns extra jobbig och tänk sedan ut en lösning, hur kan du få denna del att bli mindre betungande?

Kom på ett sätt så du kan få den svåraste biten gjord. Dela upp den svåra delen i mindre, lättare delar och sätt sedan igång. När du väl kommit igång med den svåraste biten så kommer den inte kännas fullt så betungande som innan.


 

Hoppas det hjälper! 
signature-elin-tothrive

  1. Svara

    Så bra inlägg! Håller på att övervinna min ångest kring att göra tunga uppgifter, så som att städa, diska osv, och det känns så OTROLIGT skönt när man får in en rutin i att bara göra bort det direkt. Det tar faktiskt mer energi att oroa sig och tänka på det som inte blir gjort.

Lämna en kommentar