Del 1 | Varför är kritik så svårt?

augusti 5, 2015 , In: Kritik
0
Varför är det så svårt att ta emot eller ge kritik

Känsligt ämne va? Två saker de flesta människor är riktigt dåliga på, alltså ett område vi alla kan bli mycket bättre på. Vi är dåliga på att ta emot kritik eftersom när vi mottar kritik bli självkänslan ofta lite tilltufsad och det är ingen rolig känsla, detta leder ofta till försvarsställning, någon kanske blir ledsen, arg eller iskall och vissa kan till och med ställa till en riktig scen som att till exempel gråta, skrika eller tuppa av.

Kan vår bristande förmåga att ge kritik ha något med denna reaktion att göra kanske? Jag tror så. Är vi i en sits där vi bör ge kritik skjuter vi gärna upp det några dagar, överlåter det på någon annan eller försöker ha överseende så man slipper ta upp det alls.

Läs även: Förstå kritik

Eftersom alla människor på ett eller annat sätt har så otroligt svårt för dessa två saker, att ge och ta emot kritik, så har vi en grym konkurrensfördel här. Eftersom man genom kritik och feedback växer som människa och har möjlighet att bli bättre inom en mängd områden – samtidigt som nästan ingen klarar av att ta kritik på rätt sätt, förstå då vad du kan, om du lär dig konsten att ta kritik, kan utvecklas och bli eftertraktad i till exempel arbetslivet.

Varför är det så himla svårt att ta emot kritik?

Att hitta orsaken till varför vi beter oss som vi gör är sällan nödvändigt men jag vet att många ändå tycker om att veta varför de gör som de gör, vi vill gärna hitta anledningar till det vi gör och den vi är, så jag berättar lite kort om hur vi historiskt sett är så dåliga på att ta kritik. Jag kommer ständigt komma tillbaka till detta och det är just eftersom det är väsentligt i de flesta inlägg som har med vårt beteende att göra, jag pratar om vår outvecklade hjärna. Ställs du inför en livsviktig situation där du till exempel möter ett farligt djur i skogen, agerar du med reflexen: fight or flight, fly eller attackera.

Denna reflex slås på även när du får kritik, även om det inte alls handlar om liv och död. Den slås alltså automatiskt på. Då har du två sätt att agera: antingen flyr du genom att skylla på någon annan, eller på något du inte kan rå för (exempelvis din uppväxt, dina vänner eller chefen) eller säga att du inte visste något. Eller så kan du välja att attackera genom att ge dig på den som kritiserar dig, kanske genom att lägga skulden på denne istället, eller ta upp gamla saker den har gjort för att flytta fokus till den andra. Det är alltså mänskligt att försvara sig.

”Stå på dig! Ta ingen skit!” 

Har du också bekantat dig med dessa ord? ”Stå på dig och ta ingen skit!” Starka och bra ord som är menade väl men fungerar bäst i rätt kontext. Så inte nog med att det historiskt sett är mänskligt att fela så säger vi också till oss själva och varandra att aldrig ta emot skit, i detta fall kritik. Men att ta lite skit ibland för att lära sig av det är ingen dålig idé. Stå på dig när det krävs men lär dig också att mjukna och ta åt dig av saker du kan lära dig av.

Ibland är det alltså nödvändigt att ta lite skit, för att kunna bli en bättre version av dig själv och utvecklas. Tycker inte jag bör nämna detta men givetvis ska man inte ta emot trakasserier och andra rena dumheter.

Varför är det så svårt att ge kritik? 

Lika många som inte klarar av att ta emot kritiken är de som inte heller ger någon. Varför är kanske inte lika svårt denna gång. Att reklamera produkter, säga åt kollegan när hen gör fel eller ringa upp vännen för att berättade att det hem sa sårade dig är vi väldigt dåliga på, och detta har givetvis att göra med att vi är så dåliga på att ta emot kritik. Det är helt enkelt inte värt besväret. Vi vet ju vad vi kan förvänta oss i respons, vi vet ju hur vi själva blir.

Mottagaren kanske blir arg, ledsen och tycker vi är orättvis. Kanske kommer den attackera med en trevlig attityd så vi lär backa tillbaka. Kanske kan vi till och med bli osams. Inte värt besväret alltså. 


Inspiration: Ta skit! Och gör det till guld

 

 

 1. Svara

  Bra skrivet! Ska försöka tänka på dessa grejer.

  • julan
  • augusti 5, 2015
  Svara

  ? längtar till nästa!!

   • Tothrive.se
   • augusti 5, 2015
   Svara

   :*

Lämna en kommentar