Att introverta är den där blyga och tråkiga kompisen som det blir lite awkward med ibland, och att den extroverta är den äventyrsfulla, spontana och roliga kompisen är en bild som många har. Det kan säkert stämma i vissa fall, men det är inte det som avgör huruvida man är introvert eller extrovert. Jag lovar er att många av er som läser detta tror sig ha en annan personlighetstyp än ni egentligen har. Att vara blyg har ingenting med introversion att göra, lika lite som extraversion är samma sak som stort bekräftelsebehov.

Mitt senaste inlägg om personlighetstyper: 23 tecken på att du egentligen är introvert har blivit delat 888 gånger i skrivande stund och lästs av 4 000 personer vilket är helt nytt för mig, så jag är enormt tacksam för alla delningar och fina ord.

10 skillnader mellan introverta och extroverta människor

Hur som haver ville jag även skriva ett inlägg till alla extroverta där ute. Även om du som extrovert egentligen inte har tid att läsa det inlägget så kände du nog ändå att du också vill vara med. Bli sedd. Eller hur? 😉 Så här kommer de 10 största och mest talande skillnaderna mellan introverta och extroverta människor. (Efter den sista punkten hittar du det enklaste testet för att ta reda på om du är introvert eller extrovert.)

1. Extroverta är alltid sig själva medan introverta har ett ”skal” 

“Det är som att han har ett skal” är en beskrivning av en introvert person. Min första tanke är: “Ja, vadå? Har inte alla människor det?”

En extrovert person är alltid sig själv, på gott och ont – har de en dålig dag så får du fan också en dålig dag. De är sig själva och något annat finns inte i deras värld.

42ff7c95f4718e37fa2691a6df0566b9

En introvert person däremot har en privat personlighet och en offentlig personlighet. Detta ser vissa som ett “skal”. Jag vet inte hur många gånger jag fått höra detta i olika versioner; “du är som en helt annan person när vi är själva”, “ingen skulle tro på mig om jag berättade hur du egentligen är”, “du är som en nördig person i fel kropp” och liknande.

Detta gör att jag kan ha en version av mig som är avslappnad och öppen och som kan prata ganska mycket – i rätt sällskap, bara de allra närmaste personerna kommer stöta på denna version. Alla som inte är nära familj, min pojkvän eller nära vän ser nästan bara den offentliga versionen av mig.

2. Extroverta får sin energi av att umgås med andra – introverta av egentid 

enhanced-27412-1434998840-7

Från:37 Perfect Gifts For All The Introverts In Your Life

Extroverta får energi genom andra människor. De laddar batterierna när de umgås med många personer, ser någonting nytt eller när mycket sker runt omkring dem. Det bli uttråkade och trötta av för mycket tid själva då ingenting händer.

En introvert person fungerar tvärtom. Vi introverta får energi när vi spenderar tid för oss själva och blir helt dränerade på energi när vi har människor omkring oss. Ju fler personer ju fortare försvinner vår energi.

701891f06419ac6232504caacb15912c

Från:31 Unmistakable Signs That You’re An Introvert

3. Extroverta påverkas mer av omgivningen än var introverta gör

Det är inte så mycket krångligare än det låter; extroverta personer har lättare att påverkas av sin omgivning. De slår i tån i bordsbenet, får inte jobbet de sökt eller så regnar det ute – och hela dagen kan vara förstörd. På exakt samma sätt påverkas de givetvis av positiva händelser; de får jobbet de sökte eller så skiner solen och de vinner 60 spänn på triss – då jävlar känns livet underbart.

Vi introverta påverkas också av negativa och positiva saker som sker, men inte i samma utsträckning. Vi har en tendens att ofta kolla inåt, i oss själva. Vi lägger ofta större vikt på det som sker inom oss istället för det som sker runt omkring oss.

En studie som 2013 publicerades i tidskriftenFrontiers of Human Neurosciencekom fram till att introverta och extroverta inte bearbetar upplevelser genom hjärnans belöningscentrum på samma sätt. Den kick som extroverta kan få av deras miljö är betydligt mer nedtonad hos introverta. Introverta upplever helt enkelt inte samma typ av belöning av yttre stimuli som extroverta gör.

4. Extroverta blir lätt uttråkade – introverta blir istället lätt distraherad.

Extroverta blir uttråkade av för lite intryck. Du hittar lätt extroverta personer jobba eller plugga på bullriga miljöer såsom caféer där mycket händer – därför att de behöver en viss stimulans för att kunna fokusera. (Är du extrovert? Prova ladda ner en whitenoise app till din telefon och se om du kan fokusera bättre.)

För extroverta är det sällan negativt när mycket saker sker runt omkring dem, de finns då ingen risk att de blir uttråkade eller rastlösa.

22032f9d18261f3dfe575eb00386cd11

Introverta däremot är känsligare för intryck och blir lättare distraherad. Man skulle kunna tro att det är tvärtom; att vi introverta är nonchalanta och mindre mottagliga för intryck, men vi är faktiskt mer känsliga för dem. Vi blir överväldigade av för stora grupper av människor eftersom vi insuper intryck och reflekterar över dem.

Vi läser omedvetet av ansiktsuttryck, kroppsspråk och tonfall noga. Vi väger också innebörden i det som sägs, analyserar hur det passar in kunskapsmässigt och därefter funderar vi på olika sätt att svara. Långt innan vi nått sista steget har den extroverta samtalspartnern bytt ämne flera gånger. Detta gör att du lätt kan peka ut den introverta vid middagsbordet, den tysta som inte hunnit till sista steget innan ni bytt samtalsämne.

Detta gör att introverta ofta arbetar i tystnad, instängda med hjälp av hörlurar eller liknande. De blir lätt distraherade av dessa små onödiga detaljer och har väldigt svårt att hålla fokus i bullriga miljöer.

5. Introverta och extroverta trivs lika bra på scen

Vaaaa?! Hur är det möjligt? Ni introverta som inte ens kan ha ögonkontakt med busschauffören och får hjärtklappning när läraren ska ta närvaro och du vet att det snart är din tur att säga “här”.

teacher takes addentence

Från: relatablecards.com

Jag är lika förvånad själv. Jag visste ju att jag personligen skulle älska att föreläsa men att detta var ett drag hos introverta hade jag ingen aning om. Men det är inte så konstigt egentligen, vi går bara in i en annan roll, sätter på oss ett skal. Många framgångsrika skådespelare är introverta och de lyckas just för att de går i en roll som inte är dem själva. Detta betyder inte att extroverta inte trivs på scenen. Det är ingen skillnad mellan personlighetstyperna och deras vilja att stå på scen.

Det som skiljer är däremot vad som sker innan och efter ett framträdande på scen. De introverta tål inte minglet innan och tackar helst nej till middagen efteråt, de försöker undvika småpratet alltså. De känner sig helt tomma på energi efter att ha stått på scenen medan en extrovert aldrig varit så på hugget som precis efteråt. De extroverta har blivit inspirerade och peppade av all kommunikation med andra människor och har inget problem med att fortsätta kvällen.

6. Extroverta är snabbare är introverta

Extroverta och introverta gör, tänker och pratar olika fort – detta förklaras genom hur pass långa vägar signaler i hjärnan tar.

Introverta människor är på många sätt långsammare. Vi tar längre tid på oss när vi funderar, reagerar på någonting, eller ska ta ett beslut. Forskare tror att detta beror på att signalerna i våra hjärnor helt enkelt inte är lika snabba som hos extroverta människor.

Det låter illa, som om det skulle handla om en bristande intelligens, men själva kvalitén på tankarna påverkas inte av tiden det tar för dem att skapas. Tvärtom kan reflektionsförmågan, och den längre tiden som naturligt ges åt tänkandet, ge funderingar av ett större djup. Däremot blir det svårare för introverta människor att hänga med i ett samtal där många pratar samtidigt, och komma med kvicka kommentarer.

 

Introvert_8shorterextrovertdopaminepathwaycopy_zps72609068 Introvert_7longerintrovertacetylcholinepathwaycopy_zpsf73da383

 Från “The introvert brain explained”

 

Nervbanorna i en introverta hjärna är längre än hos den extroverta som ni ser på illustrationerna ovan, vilket gör att en introvert behöver längre tid på sig att tänka innan de väl säger något. Det är även därför det kan bli “helt blankt” i huvudet om du som introvert känner dig pressad, tanken är liksom inte “färdig”.

7. Den vetenskapliga skillnaden mellan extroverta och introverta

Den vetenskapliga skillnaden mellan introverta och extroverta är vårt sätt att reagera på dopamin. Dopamin är en signalsubstans i hjärnan som ger oss motivation att söka extra belöningar som; mat, sex, att tjäna pengar, klättra den sociala stegen eller locka en partner. Dopaminet i sig gör inte en upplevelse mer lustfylld – den gör oss människor mer villiga att söka efter dessa upplevelser. 

Det som sker när dopamin flödar i hjärnan är att både introverta och extroverta blir mer pratsamma, uppmärksamma på omgivningen samt motiverade att ta risker och utforska miljön. Vi har alla samma mängd dopamin i hjärnan, skillnaden sitter i hur känsliga vi är för det.

Enklast uttryckt: Den nivå av aktivitet och sociala händelser som krävs för att dina hormoner ska berätta för din hjärna att du känner dig tillfredsställd.

Extroverta personer har hög tolerans för dopamin, vilket betyder att de behöver många sociala händelser för att få samma belöning av tillfredsställelse som en introvert får av en mindre händelse. Så om en introvert följer med en extrovert på äventyr så är risken att den introverta – med låg tolerans för dopamin – är helt slut och överväldigad.

Introvert_9sensitivitytodopamine_zps33d33aa2

 Från “The introvert brain explained”

8. Extroverta pratar först och tänker sen, introverta tänker först och pratar sen

Om du har en vän som ibland pratar innan hon tänker så är chansen stor att hon är extrovert. Personer som är mer åt det extroverta hållet har ett behov av att prata; de pratar gärna fort och högt och ibland så händer det att de inte hunnit tänka färdigt innan de öppnar munnen. En extrovert person pratar först och tänker sen skulle man kunna säga, i jämförelse med de introverta.

En extrovert person som har haft en dag där han pratat med få människor får ofta i slutet av dagen ett behov av ”att prata av sig”. Vid dessa tillfällen behöver den extroverta egentligen bara någon att prata för, de har inget behov av en konversation och behöver egentligen inte din respons, den extroverta måste bara få prata av sig. Det kan räcka med att den andra bara nickar och lyssnar.

Så, å andra sidan har vi de introverta som ofta är den som lyssnar mer och tänker mer än hon pratar. Den introverta, till skillnad från den extroverta, tänker först och pratar sen. Detta kan låta som den smartaste ordningen, men här brukar det ofta uppstå ett problem.

Tänk dig att en introvert person deltar i en konversation med extroverta personer, den introvert kommer då mestadels vara tyst. Varför? Hon hinner ju aldrig tänka färdigt!

Detta behöver inte betyda att de introverta pratar långsamt jämfört med extroverta, de handlar mer om att i sociala situationer där det är viktigt att säga rätt saker så kommer den introverta lägga lite mer tid på att tänka över sitt svar – så pass att samtalsämnet ofta hinner ändras.

Det är av denna anledning som jag som introvert sällan deltog i diskussionerna under lektionerna i skolan – jag satt däremot ofta på bussen hem några timmar senare och tänkte ”det där skulle jag ha sagt”. Det är även av denna anledning som jag föredrog hemuppgifter och uppsatser över prov eller seminarier, jag behövde tid helt enkelt.

9. Extroverta mår bäst i större grupper medan introverta föredrar mindre grupper och djupare samtal.

Namnlöst-3

Från: 17 Graphs That Will Help You Understand Your Extroverted Friends So Much Better

Extroverta trivs i större grupper där mycket händer eftersom det är där de hämtar sin energi. De gillar större event, att ha många olika planer och att ha många kompisar (gärna som kommer överens allihopa). De gillar när saker händer helt enkelt – och ju större event och ju fler människor, ju bättre!

Givetvis finns de undantag då även extroverta kan må bra av lite egentid.

Introverta väljer färre men närmare vänner över många bekanta, meningsfulla diskussioner över kallprat och kaffe med en eller två vänner över att ses i grupp.

1f437638ecf56a2f535dbc41b71897c9

Från: 17 Graphs That Will Help You Understand Your Extroverted Friends So Much Better

Det finns givetvis undantag. Att ses i större grupper kan vara otroligt roligt och bekvämt (ju bättre vi känner personerna desto bättre blir kvällen), men däremot så kan vi behöva en dag eller två för att få tillbaka vår energi. Det betyder alltså inte att introverta inte kan njuta av en rolig kväll ute med många vänner eller ett event med mingel – det krävs bara lite mer tid att återställa sig och sin energi.

10. Extroverta bryr sig mer om status och andras omdömen

Benämningen extraversion kommer från de latinska orden extra (”utåt”) och vertere (”vända”, ”rikta”), utåtvända, utåtriktade. Introversion intro (”inåt”) och vertere (”vända”, ”rikta”), inåtvända, inåtriktade. 

Extroverta är mer utåtriktade i den benämningen att de lägger mer fokus på det som sker runt omkring dem, de påverkas av omgivningen och bryr sig om vad andra människor tycker, ideal och status. De lägger största vikten utom sig själva. 

Introverta bryr sig mindre om status och andras omdömen eftersom de är inåtvända och därför lägger mer fokus på vad som sker inom dem. När de ska ta beslut är det vanligt att de lägger stor vikt vid vad magkänslan.

Introverta är också mer konflikträdda. “Om du höjer rösten mot mig kommer jag tänkte på det i flera dagar” skriver Linus Jonkman, författare av Introvert. den tysta revolutionen


 

Enklaste testet: är du introvert eller extrovert?

För att inte krångla till det med en massa tester som innehåller 24985 frågor som ska avgöra om du är extrovert eller introvert så ska jag ge dig två frågor att svara på. Utifrån dess svar bör det vara ganska enkelt att se vilken personlighetstyp du tillhör.

1. Skulle du föredra att a) vara helt ensam varenda sekund i två veckor eller skulle du b) ha sällskap av bekanta varenda sekund i två veckor?

2. Får du främst din energi genom a) tystnad (bok, diska, ensamhet) eller b) samtal (se något nytt, träffa någon)?

Svarar du A på båda är du introvert, svarade du B på både är du extrovert och blev det A+B så kanske du är ambivert. 


 

Skriv i kommentarsfältet nedan vilken personlighetstyp du har!

signature-elin-tothrive