Del 1/3 Specifik fobi – Träna bort fobi själv

juli 1, 2015 , In: Fobi
0
fobi specifik fobi träna bort fobi själv rädsla spindlar ormar ångest (2)
Vad är det som skiljer vanlig rädsla från en fobi? Hur utvecklas en fobi och hur blir man av med den? Jag har länge lidit av spindelfobi men bestämde mig nyligen att ta saken i egna händer. Vill du också bli av med en fobi men slippa kontakta en terapeut eller psykolog? 

Exempel på fobier: Agorafobi, Akrofobi, Torgskräck, Social Fobi, Djurfobi, Specifik fobi, Toalettfobi, Erytofobi, Klaustrofobi, Soteria, Brofobi, Xenofobi, Fobisk personlighetsstörning. Detta inlägg handlar om specifik fobi.

Specifik fobi är en fobi där du är rädd för till exempel:

  • Levande varelser (som spindlar, ormar och hundar)
  • Naturföreteelser (som höjder och vatten)
  • Specifika situationer (som hissar, flygresor och trånga utrymmen)
  • Andra former (som situationer som kan leda till höga ljud, kvävning eller sjukdom)

”Krav” för diagnosen specifik fobi

För att man ska kunna ställa diagnosen specifik fobi mås man uppfyll vissa kriterier. Personen ska bland annat veta att rädslan är antingen överdriven eller helt orimlig. Personen som är dödsrädd för spindlar vet alltså att det egentligen inte finns någonting att vara rädd för. En person som är rädd för höjder kan däremot ha rätt i att det kan finnas något farligt i det hela, men personen inser hur orimligt det är med panikkänslan som uppstår när hen är några våningar upp och står inomhus till exempel. Personen ska alltså vara medveten om att rädslan som uppstår inte är rimlig till situationen men får ändå inte bukt på den grova ångesten man får av att konfrontera det man är rädd för (barn är inte alltid medvetna). 

Ett annat kriterie för diagnosen specifik fobi är att rädslan ska vara så problematiskt att det är handikappande för personen. Att man kanske inte klarar av vissa situationer som man möter dagligen eller att vissa dagliga rutiner och aktiviteter blir lidande. Man kan inte leva det liv man vill leva kort sagt. Skillnaden mellan fobi och vanlig rädsla är alltså att fobin är så påtagligt lidande att det kan vara handikappande.

Utveckling av specifik fobi: 

Jag kommer nu använda mig av exemplet spindelfobi då många lider av denna fobi, inklusive jag. Känner man ett obehag av spindlar så vill man ju gärna slippa dem eller hur? Man ber mamma eller pappa eller något syskon att ta bort den om man hittar en inomhus eller i bilen.  Därefter kommer man undvika scener med spindlar på i filmer och på TV, man undviker gärna skogspromenader då man vet vad som kan finnas där. Det kan även vara så att man ber en förälder, partner eller vän att kolla igenom badrummet efter spindlar innan man själv ska in och duscha. Man kommer även undvika landställen och stugor, naturlivet är ingen favorit och man undviker gärna att ens prata om spindlar samt skriva och läsa ordet (förlåt). Du som i början bara tyckte det var lite obehagligt? Vad hände? 

Ångestkurva

Bild 1 föreställer en ångestkurva som den egentligen ser ut. Du utsätts för det du är rädd för – får en ordentlig känsla av ångest som blir värre och värre tills du når din peak och då går det lika fort ner igen.

ångestkurva

Vad vi som har eller har haft specifik fobi tror är att ångestkurvan ser ut som på bild 2. Det känns som att ångesten kommer fortsätta i all evighet och vi kanske till och med kommer svimma för det blir ju bara värre och värre. Vad gör vi då? Jo som bild 3 visar, vi undviker och avbryter genom att skrika ”mamma, mamma ta bort den!” och vips så blev vår rädsla mycket värre. 

Behandling av specifik fobi: 

Undvika Bild 3 samt förstå Bild 1 och därmed utsätta sig för sin rädsla..

Läs: Del 2/3 Specifik fobi – om hur du kan bli av med din fobi helt själv hemifrån på bara några minuter.

 

 

There are no comments yet. Be the first to comment.

Lämna en kommentar