Är du morgon- eller kvällsmänniska?

september 17, 2015 , In: Övrigt
0
morgon- eller kvällsmänniska?

Morgonmänniska

En morgonmänniska vaknar, hoppar upp ur sängen och är genast klarvakna. De gillar att småprata, skratta och dansar gärna genom huset under tiden de fixar sig på morgonen. Men någon gång mellan halv nio och tio tiden på kvällen försvinner energin, de säckar ihop och sträcker gärna ut sig på soffan.

Kvällsmänniska

En kvällsmänniska däremot tar sig upp ur sängen på mornarna de också, med de har en lite längre startsträcka. De behöver lite tid för att bli klarvakna och många kramar om kaffekoppen som om det är deras enda hjälp och stöd på morgonen. Vissa suckar och muttrar, andra spenderar sina första timmar i total tystnad. En del dyker ner i morgontidningen och andra gömmer sig inne i badrummet så länge det bara går. Alla gärna utan att ta någon notis om allt det hektiska som pågår runt om kring dem. Men sedan, någon gång mellan halv nio och tio på kvällen händer något och kvällsmänniskan har verkligen fått upp ångan. Fylld med energi och förväntan. ”Kom igen nu gör vi igång” ropar kvällsmänniskan till sin partner som ligger utsträckt över soffan helt slut. Ironiskt nog brukar faktiskt morgonmänniskor och kvällsmänniskor ofta gifta sig med varandra.

Är du en morgon- eller kvällsmänniska?

Jag tycker inte man ska lägga allt för stor vikt vid detta egentligen. Eftersom det lätt blir en självuppfylld profetia. Jag som definitivt är en kvällsmänniska vill försöka att kalla mig morgonmänniska så ofta jag kan, varför? Jo för om jag hela tiden påstår att jag har svårt att komma upp på morgonen och inte ”vaknar till” förrän senare på kvällen, då kommer det också bli så. Om jag däremot pratar som att jag arbetar väldigt bra på kvällen men jag har inte något problem med att komma upp på morgonen heller (även om detta kanske inte alltid stämmer) så kommer jag ha mycket enklare att kliva upp på mornarna. Allting sitter i huvudet och i vad vi säger till oss själva.

MEN, däremot är det ändå väldigt bra att få reda på: är du den som blir trött klockan 20.30-22.00 eller är det då du vaknar till och är som piggast? Detta är det mest väsentliga tycker jag för detta är även din smart-tid som jag nämnt tidigare.

Jag har under perioder lite då och då försökt vara disciplinerad och alltid kliva upp 07.00 under en ledig vecka. För att få mina morgontimmar då man är som klarast i huvudet efter många timmars sömn, och kroppen är i balans. Jag kunde sitta i timmar utan att riktigt producera mycket alls, dagarna sprang förbi och det var alltid vid nio tiden som mitt flow kom igång. Idag inser jag att det är klokare av mig att göra andra ärenden, tacka ja till jobb och umgås med vänner på dagen, för att sedan komma hem och vara som mest produktiv vid åttatiden och senare.

Så, är du en morgonmänniska? Se till att lägga dina mest prioriterade uppgifter tidigt på morgonen och absolut inte efter jobbet vid åtta-niotiden. Lyssna på kroppen när den är som piggast, och planera sedan dina dagar efter detta.

 

  1. Svara

    Jag är HELT klart en kvällsmänniska!

Lämna en kommentar