5 fler skillnader mellan extroverta och introverta människor

1. Extroverta är snabbare är introverta

Extroverta och introverta gör, tänker och pratar olika fort – detta förklaras genom hur pass långa vägar signaler i hjärnan tar.

Introverta människor är på många sätt långsammare. Vi tar längre tid på oss när vi funderar, reagerar på någonting, eller ska ta ett beslut. Forskare tror att detta beror på att signalerna i våra hjärnor helt enkelt inte är lika snabba som hos extroverta människor.

Det låter illa, som om det skulle handla om en bristande intelligens, men själva kvalitén på tankarna påverkas inte av tiden det tar för dem att skapas. Tvärtom kan reflektionsförmågan, och den längre tiden som naturligt ges åt tänkandet, ge funderingar av ett större djup. Däremot blir det svårare för introverta människor att hänga med i ett samtal där många pratar samtidigt, och komma med kvicka kommentarer. 

Nervbanorna i en introverta hjärna är längre än hos den extroverta som ni ser på illustrationerna ovan, vilket gör att en introvert behöver längre tid på sig att tänka innan de väl säger något. Det är även därför det kan bli “helt blankt” i huvudet om du som introvert känner dig pressad, tanken är liksom inte “färdig”.

2. Den vetenskapliga skillnaden mellan extroverta och introverta

Den vetenskapliga skillnaden mellan introverta och extroverta är vårt sätt att reagera på dopamin. Dopamin är en signalsubstans i hjärnan som ger oss motivation att söka extra belöningar som; mat, sex, att tjäna pengar, klättra den sociala stegen eller locka en partner. Dopaminet i sig gör inte en upplevelse mer lustfylld – den gör oss människor mer villiga att söka efter dessa upplevelser. 

Det som sker när dopamin flödar i hjärnan är att både introverta och extroverta blir mer pratsamma, uppmärksamma på omgivningen samt motiverade att ta risker och utforska miljön. Vi har alla samma mängd dopamin i hjärnan, skillnaden sitter i hur känsliga vi är för det.

Enklast uttryckt: Den nivå av aktivitet och sociala händelser som krävs för att dina hormoner ska berätta för din hjärna att du känner dig tillfredsställd.

Extroverta personer har hög tolerans för dopamin, vilket betyder att de behöver många sociala händelser för att få samma belöning av tillfredsställelse som en introvert får av en mindre händelse. Så om en introvert följer med en extrovert på äventyr så är risken att den introverta – med låg tolerans för dopamin – är helt slut och överväldigad.

3. Extroverta pratar först och tänker sen, introverta tänker först och pratar sen

Om du har en vän som ibland pratar innan hon tänker så är chansen stor att hon är extrovert. Personer som är mer åt det extroverta hållet har ett behov av att prata; de pratar gärna fort och högt och ibland så händer det att de inte hunnit tänka färdigt innan de öppnar munnen. En extrovert person pratar först och tänker sen skulle man kunna säga, i jämförelse med de introverta.

En extrovert person som har haft en dag där han pratat med få människor får ofta i slutet av dagen ett behov av ”att prata av sig”. Vid dessa tillfällen behöver den extroverta egentligen bara någon att prata för, de har inget behov av en konversation och behöver egentligen inte din respons, den extroverta måste bara få prata av sig. Det kan räcka med att den andra bara nickar och lyssnar.

Så, å andra sidan har vi de introverta som ofta är den som lyssnar mer och tänker mer än hon pratar. Den introverta, till skillnad från den extroverta, tänker först och pratar sen. Detta kan låta som den smartaste ordningen, men här brukar det ofta uppstå ett problem.

Tänk dig att en introvert person deltar i en konversation med extroverta personer, den introvert kommer då mestadels vara tyst. Varför? Hon hinner ju aldrig tänka färdigt!

Detta behöver inte betyda att de introverta pratar långsamt jämfört med extroverta, de handlar mer om att i sociala situationer där det är viktigt att säga rätt saker så kommer den introverta lägga lite mer tid på att tänka över sitt svar – så pass att samtalsämnet ofta hinner ändras.

Det är av denna anledning som jag som introvert sällan deltog i diskussionerna under lektionerna i skolan – jag satt däremot ofta på bussen hem några timmar senare och tänkte ”det där skulle jag ha sagt”. Det är även av denna anledning som jag föredrog hemuppgifter och uppsatser över prov eller seminarier, jag behövde tid helt enkelt.

4. Extroverta mår bäst i större grupper medan introverta föredrar mindre grupper och djupare samtal.

Från: 17 Graphs That Will Help You Understand Your Extroverted Friends So Much Better

Extroverta trivs i större grupper där mycket händer eftersom det är där de hämtar sin energi. De gillar större event, att ha många olika planer och att ha många kompisar (gärna som kommer överens allihopa). De gillar när saker händer helt enkelt – och ju större event och ju fler människor, ju bättre!

Givetvis finns de undantag då även extroverta kan må bra av lite egentid.

Introverta väljer färre men närmare vänner över många bekanta, meningsfulla diskussioner över kallprat och kaffe med en eller två vänner över att ses i grupp.

Det finns givetvis undantag. Att ses i större grupper kan vara otroligt roligt och bekvämt (ju bättre vi känner personerna desto bättre blir kvällen), men däremot så kan vi behöva en dag eller två för att få tillbaka vår energi. Det betyder alltså inte att introverta inte kan njuta av en rolig kväll ute med många vänner eller ett event med mingel – det krävs bara lite mer tid att återställa sig och sin energi.

5. Extroverta bryr sig mer om status och andras omdömen

Benämningen extraversion kommer från de latinska orden extra (”utåt”) och vertere (”vända”, ”rikta”), utåtvända, utåtriktade. Introversion intro (”inåt”) och vertere (”vända”, ”rikta”), inåtvända, inåtriktade. 

Extroverta är mer utåtriktade i den benämningen att de lägger mer fokus på det som sker runt omkring dem, de påverkas av omgivningen och bryr sig om vad andra människor tycker, ideal och status. De lägger största vikten utom sig själva. 

Introverta bryr sig mindre om status och andras omdömen eftersom de är inåtvända och därför lägger mer fokus på vad som sker inom dem. När de ska ta beslut är det vanligt att de lägger stor vikt vid vad magkänslan.Introverta är också mer konflikträdda. “Om du höjer rösten mot mig kommer jag tänkte på det i flera dagar” skriver Linus Jonkman, författare av Introvert. den tysta revolutionen

Author

admin@tothrive.se