5 skillnader mellan extroverta och introverta människor

Att introverta är den där blyga och tråkiga kompisen som det blir lite awkward med ibland, och att den extroverta är den äventyrsfulla, spontana och roliga kompisen är en bild som många har. Det kan säkert stämma i vissa fall, men det är inte det som avgör huruvida man är introvert eller extrovert. Jag lovar er att många av er som läser detta tror sig ha en annan personlighetstyp än ni egentligen har. Att vara blyg har ingenting med introversion att göra, lika lite som extraversion är samma sak som stort bekräftelsebehov.

Hur som haver ville jag även skriva ett inlägg till alla extroverta där ute. Även om du som extrovert egentligen inte har tid att läsa det inlägget så kände du nog ändå att du också vill vara med. Bli sedd. Eller hur? 😉 Så här kommer de 10 största och mest talande skillnaderna mellan introverta och extroverta människor. (Efter den sista punkten hittar du det enklaste testet för att ta reda på om du är introvert eller extrovert.)

1. Extroverta är alltid sig själva medan introverta har ett ”skal” 

“Det är som att han har ett skal” är en beskrivning av en introvert person. Min första tanke är: “Ja, vadå? Har inte alla människor det?”

En extrovert person är alltid sig själv, på gott och ont – har de en dålig dag så får du fan också en dålig dag. De är sig själva och något annat finns inte i deras värld.

En introvert person däremot har en privat personlighet och en offentlig personlighet. Detta ser vissa som ett “skal”. Jag vet inte hur många gånger jag fått höra detta i olika versioner; “du är som en helt annan person när vi är själva”, “ingen skulle tro på mig om jag berättade hur du egentligen är”, “du är som en nördig person i fel kropp” och liknande.

Detta gör att jag kan ha en version av mig som är avslappnad och öppen och som kan prata ganska mycket – i rätt sällskap, bara de allra närmaste personerna kommer stöta på denna version. Alla som inte är nära familj, min pojkvän eller nära vän ser nästan bara den offentliga versionen av mig.

2. Extroverta får sin energi av att umgås med andra – introverta av egentid 

Extroverta får energi genom andra människor. De laddar batterierna när de umgås med många personer, ser någonting nytt eller när mycket sker runt omkring dem. Det bli uttråkade och trötta av för mycket tid själva då ingenting händer.

En introvert person fungerar tvärtom. Vi introverta får energi när vi spenderar tid för oss själva och blir helt dränerade på energi när vi har människor omkring oss. Ju fler personer ju fortare försvinner vår energi.

3. Extroverta påverkas mer av omgivningen än var introverta gör

Det är inte så mycket krångligare än det låter; extroverta personer har lättare att påverkas av sin omgivning. De slår i tån i bordsbenet, får inte jobbet de sökt eller så regnar det ute – och hela dagen kan vara förstörd. På exakt samma sätt påverkas de givetvis av positiva händelser; de får jobbet de sökte eller så skiner solen och de vinner 60 spänn på triss – då jävlar känns livet underbart.

Vi introverta påverkas också av negativa och positiva saker som sker, men inte i samma utsträckning. Vi har en tendens att ofta kolla inåt, i oss själva. Vi lägger ofta större vikt på det som sker inom oss istället för det som sker runt omkring oss.

En studie som 2013 publicerades i tidskriften ”Frontiers of Human Neuroscience” kom fram till att introverta och extroverta inte bearbetar upplevelser genom hjärnans belöningscentrum på samma sätt. Den kick som extroverta kan få av deras miljö är betydligt mer nedtonad hos introverta. Introverta upplever helt enkelt inte samma typ av belöning av yttre stimuli som extroverta gör.

4. Extroverta blir lätt uttråkade – introverta blir istället lätt distraherad.

Extroverta blir uttråkade av för lite intryck. Du hittar lätt extroverta personer jobba eller plugga på bullriga miljöer såsom caféer där mycket händer – därför att de behöver en viss stimulans för att kunna fokusera. (Är du extrovert? Prova ladda ner en whitenoise app till din telefon och se om du kan fokusera bättre.)

För extroverta är det sällan negativt när mycket saker sker runt omkring dem, de finns då ingen risk att de blir uttråkade eller rastlösa.

Introverta däremot är känsligare för intryck och blir lättare distraherad. Man skulle kunna tro att det är tvärtom; att vi introverta är nonchalanta och mindre mottagliga för intryck, men vi är faktiskt mer känsliga för dem. Vi blir överväldigade av för stora grupper av människor eftersom vi insuper intryck och reflekterar över dem.

Vi läser omedvetet av ansiktsuttryck, kroppsspråk och tonfall noga. Vi väger också innebörden i det som sägs, analyserar hur det passar in kunskapsmässigt och därefter funderar vi på olika sätt att svara. Långt innan vi nått sista steget har den extroverta samtalspartnern bytt ämne flera gånger. Detta gör att du lätt kan peka ut den introverta vid middagsbordet, den tysta som inte hunnit till sista steget innan ni bytt samtalsämne.

Detta gör att introverta ofta arbetar i tystnad, instängda med hjälp av hörlurar eller liknande. De blir lätt distraherade av dessa små onödiga detaljer och har väldigt svårt att hålla fokus i bullriga miljöer.

5. Introverta och extroverta trivs lika bra på scen

Vaaaa?! Hur är det möjligt? Ni introverta som inte ens kan ha ögonkontakt med busschauffören och får hjärtklappning när läraren ska ta närvaro och du vet att det snart är din tur att säga “här”.

Jag är lika förvånad själv. Jag visste ju att jag personligen skulle älska att föreläsa men att detta var ett drag hos introverta hade jag ingen aning om. Men det är inte så konstigt egentligen, vi går bara in i en annan roll, sätter på oss ett skal. Många framgångsrika skådespelare är introverta och de lyckas just för att de går i en roll som inte är dem själva. Detta betyder inte att extroverta inte trivs på scenen. Det är ingen skillnad mellan personlighetstyperna och deras vilja att stå på scen.

Det som skiljer är däremot vad som sker innan och efter ett framträdande på scen. De introverta tål inte minglet innan och tackar helst nej till middagen efteråt, de försöker undvika småpratet alltså. De känner sig helt tomma på energi efter att ha stått på scenen medan en extrovert aldrig varit så på hugget som precis efteråt. De extroverta har blivit inspirerade och peppade av all kommunikation med andra människor och har inget problem med att fortsätta kvällen.

Author

admin@tothrive.se